Soe veiselihasalatneljale

Vaja läheb
320 g veise(sise)fileed
100 g šampinjone (õhukeste viiludena)
50 g tomatisektoreid või poolikuid kirsstomateid
100 g suvikõrvitsat
150 g erinevaid värskeid salatilehti
50 g šalotti (õhukeste viiludena)
soola, pipart ja oliiviõli

Küpsetatud küüslaugu aioli’ks
200 ml viinamarjaseemneõli
2 munakollast
1 tl dijoni sinepit
2 küüslauku
soola, suhkrut, sidrunimahla

Valmistamiseks
kata terved küüslaugud fooliumiga ja pane 35 minutiks 200kraadisesse ahju. Jahuta küüslauguküüned ja pressi läbi sõela. Lisa saadud küüslaugupüreele munakollased ja sinep. Surista saumikseriga ühtlaseks ja lisa hulka peene joana viinamarjaseemneõli. Maitsesta sel moel saadud aioli-kastet soola, suhkru ja sidrunist pigistatud mahlaga.

Lõika suvikõrvits umbes 0,4 cm viiludeks. Pruunista kuumal pannil mõlemalt poolt ja lase neid soola, pipra ja oliiviõli segus veidi aega marineeruda.

Veisefileest lõika umbes poolesentimeetrised viilud ja prae hästi kuumal pannil väheses õlis mõlemalt poolt. Veendu, et liha jääks seest õrnalt roosaks. Maitsesta soola ja pipraga.

Salatipõhjaks sobib romana- ja frisee-salat, lollo rosso ja radicchio rosso, kuhu sega juurde tomatid, šampinjoni- ja grillitud suvikõrvitsa viilud. Maitsesta salat soola, pipra ja oliiviõliga. Tõsta salatitaldrikutele veel 3-4 sl küüslaugu-aioli tupsukest ja salatikuhila peale säti soojad veisefilee ja šaloti viilud.

Laimi-toorjuustukook vaarikakastmegaVaja läheb
800 g toorjuustu (Philadelphia)
300 g digestiivküpsiseid
300 g hapukoort
400 ml vahukoort
220 g suhkrut
150 g võid
20 ml vaniliessentsi
1 tl fariinsuhkrut
2 laimi

Valmistamiseks
sega toatemperatuuril pehmenenud või küpsisepuruga ja fariinsuhkruga. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru küpsise-võisegu vormipõhja. Nüüd sega mikseris toorjuust, hapukoor, suhkur, laimist pigistatud mahl ja vanilliessents omavahel ühtlaseks massiks. Eraldi kausis vahusta vahukoor ja sega ettevaatlikult toorjuustu hulka. Pisut vahukoort tasub koos värskete vaarikatega serveerimiseks alles jätta.

Vala toorjuustusegu vormi ning pane 180kraadisesse ahju keskmisele restile 20 minutiks küpsema. Alumisele restile pane kauss veega – nii ei hakka kook pragunema. Valmis koogil lase ahjus jahtuda. Kõige paremini maitseb kook järgmisel päeval. Kaunistamiseks kasuta vahukoort, vaarikakastet, vaarikaid ja mündilehti.

Vaarikakastmeks
400 g (külmutatud) vaarikaid
120 g suhkrut

Surista vaarikad ja suhkur saumikseriga segamini ning suru läbi sõela. Väikese osa vaarikaid võid kahvliga puruks vajutada ja kastmesse segada.