Pulmatordi traditsioonidest

Keskaegsel Inglismaal meenutas pulmakook pigem leiba, aga juba kuningas Charles II valitsemisajal (1660ndatel) hakati konstrueerima mitmekihilisi pulmatorte. Tordi mõõtmeid piiras küll õnnelikku kooselu tagav komme, mille kohaselt pruut ja peigmees pidid üle tordi suudlema. Tänaseni populaarne valge pulmatort pärineb Victoria ajast, kui pruudikleiti meenutav valge tort kujunes ka jõukuse märgiks. Mida kvaliteetsem ja rafineeritum oli suhkur, seda valgema katte sai puuviljakook.

Traditsiooniline tordi tükeldamise tseremoonia oli pruutpaaril esimene mehe ja naisena ühiselt sooritatud ülesanne. Lahti lõigatud pulmatordi esimese lõigu söödavad vana kombe kohaselt pruut ja peigmees teineteisele, sümboliseerimaks keha ja hinge ühte sulandumist.

19. sajandi teisest poolest pärineb pulmatordi ülemise kihi esimese aastapäevani säilitamise komme. Toona eeldati, et esimene laps sünnib umbes aasta pärast pulmi ja nii sai ristimispidustustel ülessulatatud koogiga ka kaht tähtsündmust ühendada. Tänaseni on brittide seas säilinud komme aasta pärast pulmi koos ülessulatatud kooki süüa ja meenutada seda romantilist päeva.


Mitmekihiline pulmatort

(kodune väikevorm)

Vaja läheb

225 g võid
1 kg seemneteta rosinaid, mis on leotatud ja peeneks hakitud
225 g pruuni suhkrut
6 muna
120 ml melassi (saadaval Marks & Spenceri toiduosakonnas) või tumedat siirupit
300 g kuivatatud mangot, peeneks tükeldatuna
225 g jahu
2 tl kaneeli
225 g kuivatatud kirsse või musti sõstraid, peeneks tükeldatuna
2 sl vürtsisegu (Marks & Spencer)
50 g sidrunikoore tükikesi siirupis (sukaad)
50 g apelsinikoore tükikesi siirupis (sukaad)
1/2 muskaatpähklist, riivituna
120 ml brändit
1/2 sl soodat
200 g šokolaadi, sulatatuna
1 sl kuuma vett

Katteks

500 g mandli-martsipani massi
150 g aprikoosimoosi

Valmistamiseks

vahusta toasoe või, lisa suhkur ja klopi vahule. Eralda munavalged kollastest ja klopi kollased tugevaks vahuks. Sega munakollased või ja suhkru seguga. Lisa 2/3 jahukogusest ja vürtsid. Sega allesjäänud jahu marja- ja puuviljatükkidega, lisa sidruni- ja apelsinikoore sukaad, brändi ja sulatatud šokolaad.

Klopi munavalgetest kõva vaht ja sega ­šokolaadi, brändi ja puuviljaseguga. Viimasena sega sooda sooja veega ja lisa tainasse. Vooderda keeksivormid küpsetuspaberiga ja aseta neisse tainasegu. Küpseta 120kraadises ahjus kolm tundi ja lase üleöö jahtuda. Pintselda jahtunud kook (koogid) moosiga, et martsipanikate paremini nakkuks. Rulli martsipanimass õhukeseks ja mähi õhukese kihina ümber puuviljakoogi. Kaunista martsipanist lõigatud lilledega. Koguseid suurendades saab konstrueerida mitmekihilise tordi, aga see väikevorm sobib hästi ka emadepäeva pidulauale.


(Vallo Kruuser)

Bakewelli kook

Koogipõhjaks läheb vaja

150 g jahu
85 g võid, kuubikuteks tükeldatud
näpuotsatäis soola
2–3 sl külma vett
1 muna
2 sl vaarikamoosi

Valmistamiseks

kummuta jahu suurele tainaalusele ja lisa võitükid ning sool. Haki algul noaga ning hiljem suru käega jahu ja või omavahel ühtlaseks massiks, lisades lusikakaupa vett. Kui vesi on segunenud, vormi tainast pall, mähi toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmikusse. Seejärel suru tainas lahtikäivasse koogivormi nii, et ka küljed on kaetud. Torgi põhja kahvliga (nii küpseb kook ühtlasemaks) ja pane veel 5 minutiks külma. Kuumuta ahi 220 kraadini ja küpseta 15 minutit. Võta kook ahjust ja määri lahtiklopitud munaga ning pane 5 minutiks ahju tagasi. Seejärel määri koogipõhjale ühtlaselt vaarikamoos ning lase jahtuda.

Koogi katteks

150 g võid
150 g suhkrut
3 muna ja lisaks veel üks munakollane lahtiklopituna
150 g purustatud mandleid
1 keskmise sidruni koor
2 sl mandlilaaste

Valmistamiseks

sega saumikseriga toasoe või ja suhkur, lisa ükshaaval munad, mandlid, riivitud sidrunikoor ja sega õrnalt ühtlaseks. Vala segu jahtunud koogipõhjale ning pane 20 minutiks ahju. Võta kook ahjust, puista mandlilaastudega üle ja küpseta veel 20 minutit.


Joogisoovitus

Kuninglikus pulmas oli ametlikuks tervitusjoogiks Pol Roger, mis oli ka Sir Winston Churchilli lemmikšampanja. Pol Roger Brut Réserva maksab Londonis umbes 28 naela (32 eurot). Pol Roger ei ole kuninglikes pulmades traditsiooniline šampanjavalik. 1981 aastal leedi Diana Spenceri ja prints Charlesi pulmas pakuti Bollingeri.