Töödeldud teepõõsalehti hakati Hiinast eksportima juba 14. sajandil ning sellest ajast saab rääkida teejoomisest kui kultuuri osast. Teejoomise rituaalid kujunesid riigiti erinevalt. Inglismaal näiteks valmistati kange tõmmis ja lisati sellele piima, Indias seevastu segati teed mitmesuguste vürtsidega, Venemaal pakuti teed samovarist ja Jaapanis sai teejoomisest tõeline tseremoonia.

Toimetuse teesõpradega valisime erinevad teesegud ja reastasime teejoomisest saadud maitsenaudingud. Pingerea tekitamisel võtsime arvesse aroomi meeldivust, nii pakist paiskuvat aroomipahvakut kui valmis tee lõhna. Hindasime tasakaalu teesegu maitses ja järelmaitse meeldivust.

Hea tee valmistamisel mängib rolli ka kasutatav vesi, veetemperatuur ja tõmbamise aeg, mis varieerub eri teesortide puhul. Tee parimate omaduste esiletoomiseks on oluline jätta teele natuke hingamisruumi ja teepotti mitte pilgeni täis kallata.

Testimisel selgus, et enamasti piisas lühemast tõmbeajast kui pakil kirjas. On ka teada, et ergutavad toimeained jõuavad teelehtedest vette kolme minutiga. Rahustava tee valmistamiseks tuleks pärast teist minutit esimene tõmmis hoopis ära valada. Nii väheneb kofeiini hulk ja valades uue kuuma vee samadele teelehtedele peale, saab rahustava toimega ilma parkaineteta tee. Kauemaks seismajäänud teele tekib juurde mõru maitse ja väheneb antioksüdantide toime.


Teedegustatsiooni pingerida
1.
Teede Ferrariks kutsutud Kusmi Kashmir Tchai — traditsioonilise Nepali retsepti järgi valmistatud tees on aroom ja maitse hästi tasakaalus. Külmal sügispäeval ergutab ja pakub meeldiva maitseelamuse. Iga joodud lonksuga läks tuju paremaks. Tõeline jõulutee piparkookide kaaslaseks, joogis on tunda lagritsat, aniisi ja apelsini. Intensiivne must tee, mida võiks proovida piimaga lahjendada. Joodav ka külmalt.

2. Brazil Mate lemon — matejoogil, mida nimetatakse ka brasiilia või inkade teeks, ei ole teega mingit pistmist, kuid ta konkureerib siiski lemmikute tabelis koos teiste teejookidega.

Selles teesegus on troopilise taime yerba-mate kuivatatud lehtedele ja okstele lisatud sidrunirohtu ja sidrunikoort. Nii lõhn kui maitse ütlevad, et tegu on värskendava joogiga. Fantastiline lõhn, imeilus värv, maitse on kui päikese pai, aroom super ja tuntavalt ergastav.

3. Cha Golden Mango — Indiast pärinev orgaaniline roheline tee, milles on tugevalt tunda magno nooti ja hind on mahetee kohta madal. Kauni värviga ja imelise aroomiga ergutav tee, rikkaliku ja puuviljase maitsega. Sobiv külmal sügisõhtul kamina ees, harmoneerub ka sortsu rummiga.

4. Green tea Jasmine — puhta maitse ja selge värviga roheline tee jasmiiniõite lisandiga, rahustab, reguleerib vererõhku ja aitab lõõgastuda. See tee, eriti jasmiiniõied selles, on abiks ka kaalulangetamisel.

5. Kanarbikutee Saaremaa niitudelt — lõhn meenutab pärnaõisi. Värv on armsalt õrn, maitse kuidagi kreemine, natuke nõrk küll, aga parajalt magus. Pisut pikemalt tõmmanud tee on mesine, lõhnav, päikseline ja väga joodav (erinevalt paljudest raviteedest). Meenub paks mesimumm punase mooni peal. Sobib juua koos vanaemaga.

6. Kusmi roheline jõulutee — Hiina päritoluga rohelist teed on täiendatud apelsini, mandli, vanilli ja vürtsidega. Tulemus on parajalt pidulik ja mõnusalt värskendav.

7. Yerba mate Cruz de Malta — lõhnab nagu sauna eesruum, maitselt suurepärane. Pigem nagu suitsusaun, kus on ohjeldamatult viheldud. Silmapilkne ergutus, ja tahaks ümiseda: laupäevaõhtuselt lõhnavad kased, kui neisse vajutad hõõguva näo.

8. Stressitee — koostises nurmenukuõis, piparmündileht, naistepuna, mesiputkleht, palderjanijuur jt ürte. Soovitatakse juua koos meega. Pakil seisab lubadus, et peletab väsimuse ja halva enesetunde. Valmis tee ei maitse kuidagi, aroom on maitsega vastuolus — lõhnas eristub palderjan, maitses aga pigem piparmünt. Meenub heinamaa ning suvine kuivus ja seda paraku kehvemas mõttes. Eelistaks pigem kõiki tee komponente eraldi juua.

10. Karkade Hibiskus — magushapu maitsega punase hibiski tees on rohkelt C-vitamiini, seda võib juua nii kuumalt kui külmalt. Teetassi põhja jäänud paisunud hibiskikroonlehed on kasulik ära süüa. Sudaani ja Egiptuse orgudes ökoloogiliselt puhastes tingimustes kasvav õis, mis sisaldab rohkelt vitamiine. Hibiskitee mõjub toniseerivalt, normaliseerib vererõhku ja väidetavalt aitab toksiine ning raskeid metalle organismist välja viia. Kustutab hästi janu.

Maitselt mõttetu tee, nagu soe morss. Samas maitse pole paha, lõhn ka mitte — aroom ja maitse on harmoonias.

11. Yunnani kuldsed tilgad — elegantne must tee, mida peetakse üheks parimaks mustaks teeks. Kuldne, rikas aroom ja maitse, kergelt suitsune ja magus ning õrnalt piprase järelmaitsega. Pärineb Hiinast, Yunnani provintsist ja on valmistatud õrnadest varakevadistest pungadest, millel on kuldne välimus. Kui kuninganna Elizabeth 1986. aastal Hiinas käis, kingiti talle see tee, ning kuninganna olevat sellest alates seda teed igal aastal juurde tellinud.

Kas on asi vees või valmistamises, aga selle tee fänne toimetuses ei leidunud. Järelmaitses on midagi viltu — sama tunne tekib, nagu kuulaks sümfooniaorkestrit, kus mängib üks purupurjus muusik.

12. Gyokuro Asahi — Jaapani roheline tee Gyokuro Asahi tähendab tõlkes kallihinnaline kaste. Selles tees on ühendatud Jaapani teede parimad raviomadused. Gyokuro teelehti korjatakse ainult kord aastas — aprilli lõpus ja mai alguses paari nädala jooksul. Sel perioodil lehtedesse kogunenud klorofüll annab koos teiste komponentidega teele unikaalse võime puhastada peaajuveresooni ning samuti kogu vereringesüsteemi. Jaapanlased kutsuvad Gyokurot “geeniuste teeks”. Ilusad erkrohelised teenõelakesed avanevad tõmmises väikesteks lehekesteks, andes sellele küllastunud smaragdvärvi. Just puudriks peenestatud Gyokurot kasutatakse Jaapani “Tjanoju” teetseremoonia eriti pidulikel puhkudel. Jaapani geeniuste tee aroom meenutab munakoori, värv on ilus puhas, aga jooma ei kutsu. Lõhnab nagu märg kass ja maitse meenutab munavalget. Hästi erilise maitsega, nagu õli oleks sees.

13. Maitsestatud must tee Earl Grey — maitses on tunda bergamotti. Pärast pikka lumesadu jooks seda küll, maitse on tagasihoidlik, aga ergutab tuntavalt. Koos suhkruga saaks korraliku koolis pakutud teeklaasitee.

14. Vietnami mõru meloni tee — teekotikest kuumas solgutades kadus lõhnas domineerinud melon ja kannu jäi üsna mõru tee. Lõhn pole suurem asi ja tee maitse keskpärane, kindlasti mitte originaalne.

15. Korea rukki tee — see tee on päris hull kohe, eriti järelmaitse. Umbes nii võiks maitsta kõrbenud õlu.