Retsepte maasikatega

Maasikas passib erinevate salatite komponendiks ja mitte ainult puuviljasalatitesse. Hooajalemmikutega  võib alustada kohe hommikul. Organismi käimatõmbamiseks on hea maasika-kurgisalat. Selleks võta üks terve kurk ja lõika sellest hästi õhukesed viilud. Viilusta ka pool kilo maasikaid ja laota kaunilt vaagnal reas olevatele kurgiviiludele. Vala peale pisut oliiviõli ja rebi näppude vahel mündilehti peale. Suvepuhkuse hommikusse sobivad masinaga valmistatud soojad vahvlid koos maasikate ja vahtrasiirupiga, mida kandikul koos kohviga terrassile serveerida. Või hoopis õhkõrnad ja krõbeda pitsilise mustriga pannkoogid koos maasikatoormoosi ja kausikese vahukoorega.

 

Prantslaste crépes suzette

ehk õhukesed ülepannikoogid

Vaja läheb:

250 g jahu

3 muna

2 klaasi piima

1 mandariini või apelsinimahl

soola ja suhkrut

praadimiseks õli

Valmistamiseks:

Jahusse tekita lohk ja löö sellesse munad. Pidevalt segades lisa sellesse piima ja vähehaaval mandariinimahl. Maitsesta soola ja suhkruga. Lase tainast tunnike seista. Tainas peab olema nii vedel, et valgub kergesti pannil laiali.  Prae tulises õlis õhukesed ülepannikoogid mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lusika pannkoogitainas tee paksem ja neid on mugavam praadida spetsiaalses süvenditega pannkoogipannil.

Maasikasmuuti

Sobib suvepäeva alguseks

Vaja läheb:

500 g värskeid maasikaid

1 banaan

1pall vanillijäätist

1 tl mett

12 cl jõhvikamahla

Mikserda kõik komponendid kreemjaks massiks, lisa jääkuubikud ja serveeri suures klaasis. Kaunistuseks kasuta maasikaviile. 

 

Minu lemmikud

Armastan maasikaid süüa toorelt, otse peenralt aga ka koos munavalge bessee ja vahukoorega. See suvine hõrgutis on minu mugandus kuulsast Pavlova tordist. Suvise aiapeol süüakse seda alati nõrkemiseni ja kui kedagi hetkel võõrustada pole, säilib üleliigne beseekogus edukalt kaanega suletavas karbis ka järgmiste nõrkushetkedeni.

Maasikad, besee ja vahukoor

Vaja läheb:

6 munavalget

500 g maasikaid

350 g tuhksuhkrut

1 tl vanillisuhkrut

pisut soola

5 dl 35 %-list vahukoort

 

Valmistamiseks:

Vahusta suures kausis munavalged mõne tera soolaga, lisa vahustamise käigus 250 g tuhksuhkrut ja vahusta seni kuni besee on elastse tekstuuriga ning lisa järelejäänud 100 g suhkrut. Tõsta lusikaga bessee-saarekesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pane paariks tuuniks 110 kraadini eelkuumutatud ahju küpsema. Kui besee on piisavalt kuiv ja kerge, võta ahjust ja tõsta restile jahtuma. Pane viilustatud maasikad klaaskaussi ja riputa üle vanillisuhkruga. Vispelda  vahukoor pehmeks vahuks. Sega maasikad, vahukoor ja besee õrnalt segamini ning serveeri kohe.

Maasikasupp

Pool kilo värskeid Eesti maasikaid

3 tl suhkrut

150 ml vett

200 g naturaalset jogurtit

Püreesta maasikad, vesi ja suhkur. Sega kokku jogurtiga ja kaunista rebitud  mündilehte tükkidega. Serveeri kohe.

 

Šokolaadimaasikad

Sulata 100 g tumedat või valget šokolaadi. Vali hästi suured maasikad ja kasta rohelisest otsast hoides vedelasse šokolaadi. Kui šokolaad pole veel hangunud saad maasikaid veel soovi korral hakitud pähklisegu või kookospähklihelvestesse kasta. Tõsta külma ja ära serveerimisega liialt viivita.

Lihtsad maasikasuupisted

Vaja läheb:

pakk digestive küpsiseid

tuutu kohupiima

pool kilo värskeid maasikaid

2 tl suhkrut

Laota küpsised kaunile alusele. Sega kohupiim suhkruga ning tõsta lusikaga törts kohupiima küpsisele ning kaunista maasikaviiludega või pisemate tervete maasikatega, mida võid veel tuhksuhkruga üle puistata.

Kui maasikatest saab villand

Ühel hetkel on kodukööki tabanud maasikauputus. Neid on pesukaussidega laual. Maasikaülejäägid lao kenasti plastkarpidesse, riputa suhkruga üle ja säti sügavkülma tagumistesse soppidesse, millega talvekülmade saabudes südant rõõmustada. Nendest maasikatest, mis on väheke seisma jäänud või koduaiast korjates avastad, et linnud või teod on maasika kaunist välimust pisut rikkunud, keeda üks laar moosi.

Maasikamoos

Selleks arvesta kilo maasikate kohta 4 klaasi suhkrut. Klaasi vett lisades saab parajalt magusa moosi. Puhtad marjad lao kihiti keedunõusse nii, et alumiseks ja pealmiseks kihiks on suhkur. Hoia marju tund kuni üks öö jahedas kohas kuni osa suhkrust on lahustunud. Vala vesi peale ja lase marjadel keema tõusta. Marju suru puulusikaga tekkinud suhkrusiirupisse. Umbes poole tunniga ongi moos valmis. Keetmise käigus eraldub vaht, mis tuleb täielikult ära riisuda, et see ei põhjustaks hiljem moosi riknemist. Valmis jahtunud moos tõsta kuumutatud ja samuti veidi jahutatud purkidesse. Täida purgid ääreni ja sule hoolikalt.

 

Maasikad

Maasikad (fragari lad.k) olid kõrgelt hinnatud juba antiikajal. Ülistati nende ilu, aroomi ja maitset.

Maasikaid kasvatati kloostri- ja lossiaedades rohkem ilu- ja ravimtaimedena.

Maailmas on umbes 50 maasikaliiki. Eestis tuntakse aretatud aedmaasika metsikuid sugulasi metsmaasikaid ja neist pisut suuremaid muulukaid.

Metsmaasikas on rohkelt kasulikke orgaanilisi happeid ja mitmeid bioaktiivseid aineid.

98 % maasikast moodustab väärtuslik viljaliha.

100 g maasikaid annab 50 kcal

Suhkrusisaldus sõltub küpsusest ja jääb vahemikku 6-9%. Küpsedes tõuseb suhkru osakaal umbes protsendi võrra.

Kiudaineid on maasikas 1-3%.

100 g maasikates on ligi 10 mg rauda.

Täiskasvanu rauavajadus ööpäevas on 10-15 mg.

Maasikaravi kasutatakse ainevahetuse parandamiseks, kehvveresuse korral ja vererõhu alandamiseks. Maasikate viljalihast valmistatud näomaskid pehmendavad nahka, toidavad ja parandavad jumet.