29.02.2008, 00:00
Melon – aasta läbi saadaval
Aasta ringi saadaval olevast melonist, mis pakub klassikalistele puu- ja aedviljadele meeldivat vaheldust, kirjutab Urmas Kokassaar.
Inimesed kasutasid metsikult kasvavate melonite söödavaid vilju juba
aastatuhandete eest, eriti oluliseks muutusid need veenappuse korral
kuiva kliimaga aladel. Teadlik kasvatamine algas umbes 4000 aastat eKr,
tänapäeval on jõutud ligi tuhande eri sordini. Meloni vili
kuulub kõrvitsviljade hulka. Pealt katab seda kas õhem või
paksem koor, mis piiristab hõrku ja suhkrurohket viljaliha ja säsis
peituvat seemnevaru. Meloneid jaotatakse kuju, suuruse, koore pinnamustri,
koore ja viljaliha värvuse, lõhnavuse, säilivuse, viljaliha
magususe ja muude tunnuste alusel. Bioloogilise küpsuse peaks melon
saavutama tingimata taime küljes.
Koristusküpsusest annab
märku vilja meeldiv lõhn ja muutused viljavarrega. Paraku on
täisküpsed melonid väga transpordiõrnad ning
lühikese säilivusajaga. Meil müüdavad melonid on taimedelt
eemaldatud enne lõplikku küpsust ja neil lastakse soodsates
tingimustes järelvalmida. Tasub teada, et melonid kuuluvad selliste
viljade hulka, mille järelküpsemisel eritub magusalõhnalist,
küpsemist kiirendavat gaasi etüleeni.
Palju vett
ja suhkruid!
Melonite biokeemiliste näitude seas
tõuseb esirinda loomulikult veesisaldus, küpses viljas kuni 90
protsenti. Siit ka selgitus, miks tänini pruugitakse veerikast melonit
kuumas kliimas janukustutajana. Teine oluline näit on viljade
suhkrusisaldus. Sõltuvalt sordist võib mõningates
melonites suhkrute hulk olla kuni 10 protsenti, tavaliselt on see siiski
vahemikus 5–7 protsenti. Et melonite koostises on nii glükoosi,
fruktoosi kui ka sahharoosi, siis on viljaliha maitse tuntavalt magus. Magusust
võimendab veelgi orgaaniliste hapete vähesus. Valkude ja õli
tasandil pole meloni puhul mõtet pikemalt peatuda, mõlemaid
leidub suhteliselt vähe ja need on koondunud seemnetesse. Organismi
energiabilansis on melon tagasihoidlik tegija, sajagrammine ports annab
sööjale kõigest 30–35 kilokalorit toiduenergiat, mis
pärinebki lõviosas suhkrutest. Mineraalühenditest
väärib märkimist eeskätt kaaliumi- ja
magneesiumiühendite küllus. Meloni mikrotoitainetest
rõhutatakse kõige rohkem karotenoidide, eeskätt
beetakaroteeni arvestatavat sisaldust. Eriti rohkesti on karotenoide
tumekollase ja oranži viljalihaga sortides. Karotenoide vajab organism nii
antioksüdantidena kui ka osaliselt vitamiin A sünteesi
eelühendina. Teistest mikrotoitainetest on melonis arvestatavalt
foolhapet, bioflavonoide ning rauaühendeid.
Kuidas
süüakse?
Kõige rohkem süüakse
meloneid loomulikult värskelt iseseisva toiduna, kusjuures serveering
võib olla kas lõikude, viilude või kuubikutena. Ligi
viiendik toormeloni kaalust läheb töötlemisel paraku kaotsi
(koored, koorealune kiht, säsijas keskosa, seemned). Kellele meloni maitse
tundub liiga lääge ja eripäratu, see võib maitsestamiseks
pruukida sidrunimahla, laimi, ingverit, münti, pipart või isegi
soola. Värske melon on sobilik salatitoore, olles selles ühtaegu nii
mahlakuse tagaja kui ka looduslik magusti. Eriti hästi käib melon
kokku teiste puuviljade ja marjadega. Edukalt saab melonit kombineerida ka
piimatoodete, näiteks paljude juustude (toor-, kodu-, hallitus- ja
laabijuust), kohupiima, vahukoore ja jäätisega. Meil vähem
levinud on meloni pakkumine lihatoodete kõrvale, nagu mereandide,
linnuliha, singi ja salaamivorsti juurde. Melonilisand sobib ka jookidesse
– kokteilidesse ning boolidesse.
Mango-melonismoothie
kahele
Rahvusvahelise nimetusega smoothie’le ei ole veel eestikeelset vastet leitud, küll aga on rahva seas hakanud levima vahva nimetus mahedik. Kasuta smoothie’s erinevaid melonisorte, nagu kantaluup-, võrk- või mesimelon. Või kasuta ainult üht sorti.
• 1 küps kantaluupmelon
• 1 küps mango
• 2 sl suhkrut
• 1 dl purustatud jääd
Poolita melon ja eemalda seemned. Koori ja tükelda viljaliha. Koori ka mango ja lõika viljaliha kuubikuteks.
Pane meloni- ja mangotükid, suhkur ja jää blenderisse ning püreeri ühtlaseks. Serveeri kohe.
retsept ja foto Angeelika Kang
kahele
Rahvusvahelise nimetusega smoothie’le ei ole veel eestikeelset vastet leitud, küll aga on rahva seas hakanud levima vahva nimetus mahedik. Kasuta smoothie’s erinevaid melonisorte, nagu kantaluup-, võrk- või mesimelon. Või kasuta ainult üht sorti.
• 1 küps kantaluupmelon
• 1 küps mango
• 2 sl suhkrut
• 1 dl purustatud jääd
Poolita melon ja eemalda seemned. Koori ja tükelda viljaliha. Koori ka mango ja lõika viljaliha kuubikuteks.
Pane meloni- ja mangotükid, suhkur ja jää blenderisse ning püreeri ühtlaseks. Serveeri kohe.
retsept ja foto Angeelika Kang