Argentina kargus

 

Küsisin nii Lagarde kui Catena Zapata (vt kõrvallugu) veiniseletajatelt üht ja sama asja: miks nad ei tee nii pehmet ja moosist veini nagu tšiillased, et eestlased seda armastaks? Sain täitsa erinevad vastused, mis mõlemad paistavad tõsi olema. Lagarde-mees ütles, et Argentinas pole veel nii viimistletud tehnikat kui Tšiilis, Catena-tütarlaps seletas aga, et nii kliima kui pinnas on täitsa erinevad. Tšiilis jahutab marju ookeani külma hoovusega kaasas käiv jahe õhk, Argentinas kasvatatakse neid nii kõrgel, et seal on loomuldasa jahe. Ja kastetakse mägedest tuleva lumeveega. Sageli aimub mägede mineraalset maitset veiniski – on tunda karedat soolasust ja vürtsikust. Seepärast on meie veinilettidel saanud rohkem armastust väljendusrikas, pehme ja puuviljane Tšiili vein, sirgjoonelisem Argentina vein on oma koolitatuma venna varju jäänud.
Siinkohal tuleks meenutada, et Tšiili veinifirmadele Argentinas kuuluvad tehased teevad tõepoolest oskuslikku veini. Dona Paula (Santa Rita) tütar võitis oma Estate Cabernet Sauvignoniga ajakirja Decanter auhinna ja on minu meelest meie valiku parim Malbeci-spetsialist. Olgu lihtsalt Estate Malbec või Shiraz-Malbec, oma musta marja külluses on vägevad mõlemad. Cono Suri tütar Trivento pakub aga väga mõistliku hinna eest hästilibisevat veini. Poes 70 krooni kanti jääv Tribu sari on suurepärane, eriti meeldivad mulle selle uuemad väljaanded Viognier ja Sangiovese. Need on delikaatsed ja mahlakad – kõik, mida seltskonnaveinilt tahta. Küllap on Tšiili know-how teravaid nurki natuke maha nühkinud ja liigset alkoholi taltsutanud. Teisalt ei saa jõudu ja massiivsust Argentina veinile pahaks panna. Odavamast otsast on olemas maitseküllased Graffigna veinid, mida ka pakist saada. Rahvaveinidest on kindel valik veel Pascual Toso Cabernet Sauvignon. Muide, nii Toso kui Trivento on ka suurepärased vahuveinispetsialistid. Keskmises hinnaklassis on tähelepanuväärne tootja Austria kristallimagnaatidele Swarovskitele kuuluv Bodegas Norton.
Kokkuvõttes võib öelda, et kuigi Tšiili on odavamas ja keskmises hinnaklassis ehk natuke professionaalsem ja avaramalt esindatud, leiab häid näiteid ka argentiinlaste seast. Kui aga hinnas üles ronida, nii 300 krooni juurde, siis võivad argentiinlased ehk põnevamadki olla. Selle hinnaklassi Tšiili veinid on tingimata hästi täidlased ja liköörsed, küpset ja kuivatatud marja täis, Argentina esindusveinidel annab sageli lisanüansi magusate marjade tagant aimuv karge mineraalsus. Maitske või kerge paprikanüansiga Enzo Bianchit või ka Nortoni Privadat.
Mõned Argentina maitsed on juba õige haritud.

Kalev Kesküla