Paldiski mnt 3, Tallinn

Avatud E–R 10–18

Hinne: 7


Kui Armandi kõrvu ulatus kuuldus, et Vasco da Gama on Tallinnas ankrusse jäänud, tabas teda suur roosa pilv saudade’t, Portugaaliamaal valmistatud nostalgiamaitselist magusat kurbust. Eks Armandki ole olnud noor ja kepsakas, ilmas ringi vaadanud, parimaid palu maitsnud. Ja Portugal jättis imelise mulje oma võrratute mereandidega, mille sai alla loputada punaste krosside eest saadud imeheade veinidega.


Vascot on veidi keeruline leida. Unique­stay pimedas tagahoovis sumbates selgus: Vasco ootab külalisi vaid kella kuueni õhtul. Tohoo pele! Mis portugallased need on, kes enne kaheksat õhtul söövad?


Aga hotelli keldris ootab tõesti pesueht o João, kes lahkelt tutvustab, seletab, soovitab ja serveerib – isegi kui gurmaan jõuab kohale napilt enne sulgemisaega. Köögiski toimetavad otse Euroopa teisest diagonaalnurgast kohale kutsutud kokad.


Restoraniks Vasco da Gamat nimetada ei tasu. Pigem on ta rahvuskohvik, kus lõunaajal ka päevapraade pakutakse, taustaks saab kuulata vulisevat portugues’i. See on kultuuriklubi, umbes nagu Eesti Maja mõnelgi maal. Päevapraeks on midagi emamaalt, tavaliselt vana hea bacalhão (125 krooni, enne kl 15 odavam) ehk Portugali rahvusroog tursast. Kuid lisaks on ka teine praad, mis võib olla rahvusvaheline. Vasco kokkade põhitegevus on aga hoopis catering: Eesti koolilõunaidki valmib Portugali kokkade käe all.


Kuuest õhtul suudab kokk pakkuda viimase portsu maja menurooga bacalhão a brasi.

Iroonilisel kombel teevad portugallased oma kuulsaimat toitu Norra kandist püütud tursast, mis soolatuna ja kuivatatuna hästi säilib – igas õiges Lissa­boni supermercado’s on oma tursaosakond, mille peenema haistmisega kodanik juba enne poodi astumist ära tunneb. See kõva tükk tuleb pärast ostmist vette visata ja 3 x 8 tunnise leotamisega temast jälle õige kala tekitada – Armand ükskord proovis ja sai päris hea roog. Vasco da Gamas on bacalhão kohustuslik: eks soolakala saigi esiteks popiks kuudepikkustel ­meresõitudel. Vascot ja teisi vapraid meresõitjaid austavad järeltulijad nii, et isegi jõululauda ehib tursaroog.


Õigel jõuluroa kujul – ohtra muna ja kartuliga praetult – saab bacalhão’d nüüd ka Uniquestay keldrist. Seekord kaunistas kartul praadi imepeente friteeritud ribadena, mida Lissaboniski mõned söömakohad eelistavad. Kalamass oli hõrguks tembitud, kuivatatud kala iidsest hädast – liigsest soolast – oli osavalt lahti saadud. Kuigi Porto elanikud narrivad lissabonlasi salatinägudeks, ei ole värske salat portugali köögis just au sees. Seda parem meel oli näha, et Tallinna Vascos sai kalaroa kõrvale valmis punast tomatit (Portugali restoranides pea eranditult toores ja poolroheline), kurgilõike ja salatilehti, komplekti ei olnud ka äädika ega õliga üle valatud (oliiviõli võiks laual muidugi olla küll).


Armandi sõbrad maitsesid teist päevapakkumist: riisi-kanarooga seente ja juurviljadega (125), mis maitses samuti ülihea. Salat täpselt sama, aga nagu öeldud – ega sellele sealne köök ei rõhugi. Küll aga suudab Vasco da Gama pakkuda rahvusvaheliselt poppe salateid: Caesari salatit saab lausa neljas variandis. Meie poolt proovitud maitsev lõhe-Caesar (50) tuli küll külmkapist, mitte koka käe alt, aga sulgemisaja kandis oleks patt ka päris värsket nõuda.


Vasco trumpäss on kahtlemata saiad-pirukad-koogid. Portugali kuulsad rissoli’d, empanada&rsquo ;d ja almofada’d, mille nõrk maakeel kõik pirukaks tembeldab, sobivad eelroaks imeliselt, parimaks peab Armand jälle tursaküpsetisi. Parima koogi valimiseks tuleks Vascos käia kuude kaupa testimas. Kindel on aga see, et legendaarne pastel de nata (15) maitseb nii, nagu peab, proovitud õunakook (25) oli imeline.


Keelekasteks saab imehead värskelt pressitud mahla (40), üht Portugali õllemarki, paari veini, madeirat, aguardente vägijooki ja Vista Allegre porti. Esindatud on nii Tawny, valge, vintage kui ka 20aastane. Kurb vaid, et vinho verde, kerge mulliga rohekas suvevein, menüüst puudub, aga äkki suvel tuleb.


Portugali köögi maitsega tuleb veidi harjuda, aga kui juba meeldib, siis jäädki Vascos käima. Ja lõpetuseks vihje: kuhu jõudis oma laevukesega senjoor da Gama kolleeg Pedro Alvares Cabral? Just selle maa roogi saab maitsta Unique­stay hotelli järgmises söögikohas juba paari kuu pärast.