Alustaks kõige lihtsamast: mis olukord on praegu üldse Eesti metallitööstuses?

Oleme osa rahvusvahelisest firmast, mõtleme ja tegutseme maailmatasandil. Eesti on ainult üks koht, kus meil tootmine käib. Meie tooted lähevad kõik ekspordiks. Sellest tulenevalt on meil raske anda objektiivset hinnangut, milline on üldine Eesti metallitööstuse seis.

Millised on praegu suundmused Eesti metallitööstuses? Millised firmas Cutform?

Kindel suund on tootlikkuse ja efektiivsuse kasv. Meil ei ole tegelikult Eestis tööjõupuudust, vaid probleemiks on andekate töötajate puudus ja madal tööviljakus. Suund peakski olema mitte üksnes nutikamate masinate, vaid ka nutikamate töötajate poole. Rohkem uutmoodi mõtlemist ja initsiatiivikust ning vähem aastaid kasutatud, harjumuspäraseks saanud viisil, n-ö automaatrežiimil tegutsemist.

Kas oleme siiani pigem odavamad alltöövõtjad või oleme liikunud ka metallitööstuses pigem kallima lisaväärtuse pakkumise suunas?

Meie kliendid vajavad väga erinevaid tooteid – toodamegi just seda, mida nad vajavad. Me müüme tootmisvõimsust ehk masinate aega. Klient ei kontrolli meie efektiivsust – seda teeme ikka meie. Ehk lisaväärtust loovad meie töötajad, kui suudame neid nõuetekohaselt juhtida ja kontrollida.

Mis on see konkurentsieelis, millega Eesti firmad suudavad kliente enda juurde meelitada? Miks tullakse Eestisse tellimusi esitama?

Õige hinnastamine. Paremad allhankevõimalused. Kõrgem tootlikkus tehastes.

Kas valdkond näitab ka kuumenemise märke või on veel ruumi kasvada? Kuhu suunda, kui kasvame?

Metallitööstus ei kao maailmatasandil kuhugi. Eestis võivad piirid ette tulla juhul, kui ei suudeta teiste riikidega konkureerida. See tähendab, et kui kohalikul tasandil ei suudeta tootlikkust märkimisväärselt tõsta, samuti parandada tootmise tippspetsialistide erialast ettevalmistust kutse- ja rakenduskõrgkoolides, ei saa ka kohalik tööstussektor kasvada.

Nutikamad masinad ja seadmed vajavad tänapäevaste oskustega töötajaid. Kui riik neid ettevõtetele piisavalt ette ei valmista, ei saa tootmisettevõtted keerukamaid tootmistellimusi vastu võtta.

Mis on aga praegu kõige olulisemad probleemid kohalikus metallitööstuses?

Haridus ja praktiline erialane ettevalmistus selleks, et töötada moodsas tootmisettevõttes. Puudulik arusaam, kuidas tuleb muutuda töötaja tasandil ning kuidas muuta tootmiskorraldust, et olla maailmaturul konkurentsivõimeline.

Mida toob 2019. aasta firmale Cutform? Laienemisi, uusi kliente?

Kindlasti palju uusi kliente – meie rahvusvaheline müügimeeskond töötab iga päev üle maailma. Kui varem oli meie tootmise põhifookus rohelisel energial, siis sellel aastal laieneme transpordi- ja ehitussektorisse. Samuti on plaanis osta targemaid masinaid ja seadmeid.

Jaga
Kommentaarid