Miks Ferran Adria seda kõike teeb, on temalt paljud küsinud. “Ma olen saavutanud kõik mis üldse võimalik. Olen olnud valitud parimaks kokaks ja El Bullit on mitu korda nimetatud maailma parimaks restoraniks. Kui palju siis neid esikohti ikka vaja on? Oleme innovatiivseim restoran maailmas, oleks vist õigem öelda. Meile on nii palju antud ja nüüd ma tunnen, et on vaja hakata tagasi andma. Ma tahan tegeleda loominguga ja selle kõigile edasi anda.” Muidugi pole see kõik lihtne, aga Ferran Adria silmad säravad, kui ta sellest räägib. Teda innustab tõeliselt, et saab jälle vaid loominguga tegeleda. Ja ta kavatseb pärast sulgemist maailmas ringi rännat, et omandada uusi ideid ning tutvustada enda omi. Ka inglise keele lubab ta lõpuks ära õppida, sest El Bulli Foundationi loomisele panevad oma õla alla ka Harvardi ülikooli majandusteadlased.

Loomemeeskond, kuhu kuuluvad Ferrani vend Albert Adria ja äripartner Juli Soler, on seni kokanduses saanud hakkama revolutsiooniliste asjadega ja arvata on, et meid ootab ees veel palju põnevat. “Create, but be happy!” (loo, kuid ole õnnelik) on viimased sõnad, mis Ferran Adria pressikonverentsi lõppedes ajakirjanikele südamele paneb. Ja lubab, et hakkab seda lauset edaspidi oma motona kasutama.

Ene Ojaveski
Eesti Sommeljeede Erakooli direktor

El Bulli  peakokk Ferran Adria  (Madrid Fusion, Ene Ojaveski)