Kas nutitelefonist ei piisa?

Tavaliste igapäevapiltide jaoks on kallima nutitelefoni fotokvaliteet enamasti piisav. Siiski leidub mitmeid olukordi, kus nutitelefoni võimekus ka tavakasutaja jaoks kehvaks jääb. Näiteks siis, kui perre sünnib uus beebi või kui ees ootab reis soojale maale. Või kui tekib tunne, et tahaks fotograafiaga hobi korras tegeleda.

Miks see nutitelefon siis kehvaks jääb? Asi on selles, et väiksel ja tihedalt piksleid täis pikitud mobiiliekraanil näeb foto küll päris ilus välja. Kui neidsamu pilte aga välja printida või suuremal arvutimonitoril vaadata, on need enamasti udused, detailivaesed ja värvilist digimüra täis.

Hübriidkaamera: peegelkaamera pildikvaliteet pisikeses korpuses

Hübriidkaamerate pildikvaliteet on profitasemel. Täpselt sama või veel paremgi kui peegelkaameratel. Videorežiim on hübriidkaameratel reeglina peegelkaameraga võrreldes paindlikumgi ja kadreerimine toimub mitte optilise pildiotsija vaid LCD-ekraani abil. Telefoniga või pisikese fotokaga harjunud inimesele on see väga harjumuspärane.

Õhinaga ostetud uhke peegelkaamera jääb tihti pärast esmase pildistamisvaimustuse raugemist lihtsalt kapipõhja vedelema. Sest see on liiga suur ja raske ja seda on tülikas kaasa võtta. Pisema hübriidkaamera puhul on see oht väiksem.

Sarnaselt peegelkaameratele saab ka hübriidkaamerate objektiive vahetada. Vastavalt pildistamissoovidele saab hübriidide ette panna makro-, portree-, telesuum- või muid objektiive. Nii saab pildistada uduse taustaga portreesid, laiu maastikuvaateid, suumida kaugeid asju hästi lähedale, ja pildistada isegi peaaegu pimedas. Samas hinnaklassis hübriidkaameral on peegelkaameraga võrreldes reeglina rohkem funktsionaalsust ja võimalusi. Pole midagi, mida hübriidkaamera ei suudaks.

Kas hübriidkaameraga pildistamine pole mitte liiga keeruline?

Hübriidkaameraga on lihtne pildistada. Kes veel ei tea, kuidas ja miks seada säriaega, ava ja teisi pildistamisparameetreid, see saab lülitada oma hübriidkaamera täisautomaatsesse ehk rohelisse režiimi. Selles režiimis jääb pildistaja osaks kadreerida ja päästikule vajutada - täpselt nagu nutitelefoniga. Ainult et pildid tulevad ilusamad.

Kui aga aga pildistaja otsustab fotograafiat tõsisemalt võtta, on kaameragi oma režiimide ja võimalustega selleks kohe valmis. Seega pole hübriidkaameraga pildistamine mitte keeruline, vaid hoopis võimalusterohke.

Kokkuvõtteks

Nutitelefoniga tehtud pilte on nutitelefonist hea vaadata. Kui sa neid aga aastate pärast suurelt ekraanilt vaatad või perekroonika jaoks paberile prindid, võid tabada end mõttelt: “Ehk oleks pidanud hankima päris fotokaamera”.

Seda päris kaamerat ostma minnes vaata traditsiooniliste suurte peegelkaamerate kõrval ka väiksemate korpustega hübriidkaameraid. Sest just algaja fotohuvilise jaoks, kes soovib saada ilusaid pilte igal pool, ilma kaamera seadetesse väga sügavalt süvenemata, on hübriidkaamera märksa parem valik kui peegelkaamera.

Jaga
Kommentaarid