Kuidas saada head suitsumaitset?
Eestipärase kahe koldega BBQ-ahju küp-setusosas asuvad üldjuhul rasvavann ja veevann, mis aitavad summutada leegi põletavat kuumust ja annavad lisaniis-kust. Veevanni kohal asuvad küpsetus-restid liha ja teiste toiduainete jaoks.
Alumist veevanni võib täita peale vee ka veini, kalja, õlle, ürtide, laastude jms-ga - siis saame nn maitsestatud suitsu. Rohkelt maitsehõngu annab seegi, kui raputada lõkkekoldesse ilma kooreta hakitud puitu ja laaste (leppa, tamme, hikkoripuud, väga hea on ka kirsipuu vm luuviljaline), mis on vedelikuga (nt tumeda õlle, kalja, veini, mahlaga) niisutatud. Saadud segule võib lisada veel kuivatatud ürte (nt rosmariini, basii-likut) ja kõike muud, mis suitsule head maitset annab.
Tähtis on see, et ahjus liiga palju niiskust ei oleks. Mida rohkem niiskust, seda vähem suitsumaitset ja seda rohkem tahmaosakestega määrdumist. Seega ärge veevanni liiga palju vedelikku lisage, pigem olgu seal vett vähem kui rohkem.

Küpsetusprotsess algab ahju kütmisest
BBQ-ahju köetakse kuivade puudega ja/ või grillsöega. Juhul kui asetate ahju koorega puuhalu, siis soovitatavalt koor ülespool, sest hoogsalt lõõmama hakkav koor võib tekitada tahma (musta suitsu). Hea on halud enne ette põletada (st pealmine kiht maha põletada) ja küpsetamise ajal kasutada ainult neid (tulemuseks on puhtam suits).
Küpsetusaeg sõltub lihatükist, kokku kulub roa valmimiseks 3-5 tundi. Kui temperatuur on 70-100 °C, tuleb asetada liha küpsetuskoldesse ning anda sellele puhast valget suitsu (kilose liha puhul 2-3 tundi) - nii imbub suitsumaitse paremini sisse. Kui tahame suitsumaitseli-semat liha, võib puhas suitsutamine kesta ka kauem (75% kogu küpsetusajast).

Maitse ja mahlasuse tagab pintseldamine
Seejärel pintseldage liha kuni valmimiseni (1,5 tundi) umbes iga 30 minuti tagant spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega (nn mopiga), mis annab lihale maitset ega lase sel ahjus ära kuivada. Mopis olevad maitseained imbuvad sisse ning annavad vajaliku maitsebuketi ja värvi. Lisaks kaitseb mop liha intensiivse suitsu ja kuivamise eest. Väga paljud lihad, näi-
teks seasisefilee, on väga head ka lihtsalt BBQ-ahjus suitsutatuna, ilma igasuguse kastmeta!
Küpsemise ajal tuleb jälgida, et suits oleks valget värvi. Lisasuitsu andmiseks ja liigsuure leegi summutamiseks (temperatuuri alandamiseks) võiks kasutada vee, kalja või tumeda õllega niisutatud puidulaastu, raputades seda lõkkesse või sütele ning sulgedes kõik ahju õhuavad (ka siibrid).

Keraamiliste grillidega valmib maitsev barbeque
Tünnahjude ja keraamiliste Kamado tüüpi grillahjudega on barbecue küpsetamine veelgi lihtsam. Need ahjud on hermeetilisemad ning hoiavad kuumust ja suitsu paremini kui kahe koldega BBQ-ahjud. Küpsetamise põhimõtted on samad (madal kuumus ja pikk aeg). Nendesse ahjudesse lisaniiskust anda ei olegi vaja, maitsenüansiks võib sütele panna niiskeid puidulaastusid. Keraamiliste grillidega saab suus sulava BBQ-roa tulemuseks igaüks!