Vana-Viru 14, Tallinn

Avatud

E, T, P 12–24

K–R, P 12–02

Hinne:
9


Kuu aja eest silmipimestava show’ga avatud restoran-lounge Museum jätab sisenejale sümpaatse mulje juba kas või sellepärast, et peab meeles endise tuletõrjemuuseumi ruumide minevikku.


Väljendugu see siis hilise septembriõhtu hämaruses siit-sealt kumavas vaskses värvigammas või logosse põimitud tuletõrjekiivris.


Restoranipoole interjöör toob esimesel pilgul silme ette mitu risti vastupidist assotsiatsiooni. Kerget, kuid mitte ülepingutatud retrohõngu rõhutavad helepruunid tekstiilkattega toolid ja soe tume värvigamma (erinevalt kirevatest trendilesilatest ulatub see leebest helepruunist sügavmustani – ainsaks aktsendiks ruske tellissein) ütleb, et tegu oleks justkui seninägematu võtteplatsiga “Sügisballist”. Sama ujedal moel edastavad oma sõnumi pritsimehi kujutavad fotod ruumi keskel kõrguvatel sammastel. Väga hästi läbimõeldud valgustuse allikad on peaaegu märkamatud – hiiglaslike elavhõbedatilkadena laudade kohal rippuvate valgustite ümarates peegelpindades on omakorda väike annus tuletõrjedepoo hõngu ning ruum on täidetud sumeda videvikuga.


Avar ristkülikukujuline ruum on suurte poolkaarekujuliste nahkdiivanitega osavalt intiimseteks pesakesteks liigendatud. Võimalik, et päevavalguses see ruumilahendus nii efektset muljet ei jätaks, kuid õhtusel ajal tundub see muuseumiruumi jaoks võimalikest parim.


Menüü on rikkalik ning paistab silma eriti pika sushinimistuga. Ka veini­kaart jätab igati soliidse mulje, klaasikaupa tellitavaid veine on kokku kümmekond. Uus-Meremaa Silver Lake Marlborough Sauvignon Blanc on valgetest kalleim (95 krooni), kuid suurepärane.


Eelroogade valik (250) on hea läbilõige Museumi isutekitajatest ning siinses köögis läbipõimunud vahemere ja jaapani mõjudest. Suure hõrgutistevaliku seas hakkab silma tuunikalasashimit, prosciutto’t, hallitusjuustu, mozzarella’t ja palju muud maitsvat.


Suppe on kolm, kuid see ei tee valimist kuigi lihtsaks – kõik variandid kõlavad sedavõrd hõrgutavalt.


Tomatisupp kitsejuustu ja crostini’dega (75) jätab üsna traditsioonilise, ehkki väga hästi tasakaalustatud mulje, eriti koos omaette liual serveeritud imeõhukeste crostini’dega. Pardileem šiitake-wontonitega (95) on aga elamus üle ootuste: juba leeme sügavpruun kuldne värv sunnib end imetlema. Maitselt aasiapäraselt külluslikule, pigem soolasele kui magusale leemele pakuvad vastukaalu magusa sisuga wontonid ning tibatillukesed eksootilise välimusega seened. Tulemus on maitselt kirjeldamatult omapärane ja rikkalik.


Pearooga, teppanyaki’l grillitud lõhefileed (190) saadab helekollane leebe maitsega sidrunheinakaste (menüü eelistab nimetust “sidrunimuru”), mis ühendab krõbeda kattega lõhepala ja garneeringuks lisatud spargli mahedaks ühiseks ansambliks. See roog võiks olla musternäiteks kastmevalmistamise kunsti osakaalust hea restorani köögis.


Kapriisseima restoranipubliku, laste jaoks tundub menüüst sobivaim pala olevat burger MUSEUM BBQ-kastmes (155). Hiiglaslik burger on tõepoolest ebamaiselt isuäratav ning lihapihv selle keskel tavaburgeri omast tubli viis korda kopsakam, mahlakas ja tublisti garneeritud.


Rikkalikust sushimenüüst valin sooja angerja ja mango futomaki tempura-rulli (190), kuid kahjuks jääb see maitsmata, sest ettekandja serveerib eksikombe l tavalise angerja-avokaado futomaki (105). Kahjutunne on seda suurem, et serveeritud pala ei täida kõrgeid ootusi: Tallinna praegu juba üsna rikkalikus sushikohtade valikus ei paista Museumi futomaki silma millegi muu kui rõhutatud keskpärasusega. Ehk on see juhus? Täna õhtul me seda kahjuks teada ei saa.


Jäätise- ja sorbeevalik (60) koosneb maasika-, vanilli- ja mangomaitselistest erksavärvilistest pallikestest, mille seast eriti vanillimaitseline võib julgelt omasuguste seas pealinna parima tiitlile kandideerida. Värskendava sorbee saateks ja kaunistuseks on suured punased sõstrad ja mustikad ning tuhksuhkrulumi.


Et Museumi köögist täit elamust saada, proovime ära ka siinse crème brûlée ega pea pettuma: see on kreemjas ja rikkalik, nagu olema peab. Vanad pritsimehed võivad uhkust tunda.