Nädala retsepte
Moussaka
kuuele
Vaja
läheb
• 4 baklažaani
• 400 g lambahakkliha
või kodust hakkliha
• 400 g tomatikastet
• 1 dl
nisujahu
• 2 sibulat
• 2
küüslauguküünt
• 4 sl oliiviõli
• 1 dl punast veini
• 2 tl soola
• 0,5 tl musta
pipart
Kastmeks
• 4 dl piima
• 2 sl nisujahu
• 2 dl riivjuustu
• 0,5 tl soola
• 0,5 tl valget
pipart
Valmistamiseks
koori ning tükelda
sibulad ja küüslauk. Prae neid veidi õlis ja lisa hakkliha
ning pruunista pidevalt segades. Lisa tomatikaste ja vein või asenda
viimane puljongiga. Keeda 20 minutit ja maitsesta soola ja pipraga.
Lõika baklažaanid sentimeetri paksusteks viiludeks, raputa peale soola
ning tõsta baklažaaniviilud 30 minutiks majapidamispaberile kuivama.
Veereta baklažaaniviile jahus. Sega kastmeks vajalik jahu vähese piima
hulka. Lisa ülejäänud piim, sool ja valge pipar. Keeda kastet
neli minutit. Sega riivjuust kastmesse ja tõsta pott pliidilt. Pane
baklažaaniviilud ning liha- ja juustukastmed kihtide kaupa ahjuvormi.
Pealmiseks kihiks jäta baklažaan ja juustukaste. Küpseta vormirooga
200 kraadises ahjus pooltundi ja serveeri koos kreeka salatiga.
Baklažaan indiapäraselt
neljale
Vaja läheb
• 1 baklažaan
• 1
porgand
• 2 kartulit
• 4 tomatit
• 50 g india
pähkleid
• 200 g hapukoort
• 2 sl nisukliisid
• 0,5 tl sinepiseemneid
• 0,5 tl jahvatatud musta pipart
• 1 tl jahvatatud koriandrit
• 0,5 tl garam-masalat
• veerand jahvatatud muskaatpähklit
• 2 tl soola
• 1 sl kuivatatud basiilikut
• 1 sl oliiviõli
Valmistamiseks
kuumuta õli pannil ning lisa
maitseained (välja arvatud sool ja basiilik). Prae neid keskmisel tulel
mõni minut kaane all, kuni sinepiseemned lakkavad hüppamast. Lisa
porgandiviilud, kata kaanega ja hauta, kuni porgand on poolpehme. Seejärel
lisa baklažaaniviilud. Kui baklažaan on kaane all poolpehmenenud ja
värvuselt tumenenud, lisa tükeldatud kartul, india pähklid ja
tükeldatud tomatid. Kui kõik komponendid on muutunud pehmeks ja
tomatid lagunenud, lisa nisukliid ja hapukoor. Sega läbi ja jäta
mõneks minutiks hauduma. Seejärel raputa peale basiilikut
või mingit muud käepärast maitserohelist.