12.07.2007, 00:00
Nädala retseptid
Barcelonas üht Michelini tärniga pärjatud
restorani külastades soovitas peakokk proovida erilist delikatessi.
Peatselt saabusid kukeseened elegantselt serveeritud kastmes. Ärevalt
ootava koka nägu venis pettumuseset pikaks, kuuldes, et laudkond seda
haruldast hõrgutist turulettidelt ja supermarketitest osta saab. Seda
suvist delikatessi saab täna igalt tänavanurgalt ja kel head
kukeseene kohad teada, ka metsast hankida. Selgus, et Hispaania meisterkoka
kukeseente päritolumaa oli Baltikum.
Kukeseenekaste värske kartuli ja petersellivõiga
Vaja läheb:
• 200 g kukeseeni
• 200 g värskeid kartuleid
• 50 ml hapukoort
• 150 g kodujuustu
• 5 oksa murulauku
• 1 sibul
• rohelist salatit (tammeleht, frisee)
• praadimiseks võid
• maitsestamiseks meresoola, pipart ja muskaatpähklit
Valmistamiseks:
Haki sibul ja hauta võis klaasjaks. Lisa puhastatud kukeseened. Prae kergelt võis ja vala üle hapukoorega. Lisa soola, pipart ja muskaatpähklit ning lase pisut kaane all haududa.
Juurde keeda värsked koorega kartulid ja raputa peale tillioksi. Värske kartuli kõrvale passib ka kodujuustu ja hakitud murulaugu segu. Kartuleid võib ka kergelt praadida ja lisada tilli.
Metsas luusides ei õnnestu alati murakaid leida, küll aga mustab metsaalune mustikaist. Kui kõht marjadest punnis ja suu ümber must võru, korja topsid täis ja üllata koduseid stiilse suvejoogiga.
Mustikasmuuti
Vaja läheb:
• 2 spl värskeid
mustikaid
• 2 palli jäätist
• 12 cl värskelt
pressitud õunamahla.
Valmistamiseks:
Mikserda kõik komponendid ühtlaseks kreemjaks massiks,
lisa jääkuubikud.
Serveeri pikas pokaalis ja joo kohe.
Kukeseenekaste värske kartuli ja petersellivõiga
Vaja läheb:
• 200 g kukeseeni
• 200 g värskeid kartuleid
• 50 ml hapukoort
• 150 g kodujuustu
• 5 oksa murulauku
• 1 sibul
• rohelist salatit (tammeleht, frisee)
• praadimiseks võid
• maitsestamiseks meresoola, pipart ja muskaatpähklit
Valmistamiseks:
Haki sibul ja hauta võis klaasjaks. Lisa puhastatud kukeseened. Prae kergelt võis ja vala üle hapukoorega. Lisa soola, pipart ja muskaatpähklit ning lase pisut kaane all haududa.
Juurde keeda värsked koorega kartulid ja raputa peale tillioksi. Värske kartuli kõrvale passib ka kodujuustu ja hakitud murulaugu segu. Kartuleid võib ka kergelt praadida ja lisada tilli.
Metsas luusides ei õnnestu alati murakaid leida, küll aga mustab metsaalune mustikaist. Kui kõht marjadest punnis ja suu ümber must võru, korja topsid täis ja üllata koduseid stiilse suvejoogiga.
Mustikasmuuti
Vaja läheb:
• 2 spl värskeid
mustikaid
• 2 palli jäätist
• 12 cl värskelt
pressitud õunamahla.
Valmistamiseks:
Mikserda kõik komponendid ühtlaseks kreemjaks massiks,
lisa jääkuubikud.
Serveeri pikas pokaalis ja joo kohe.