„Lapsena tundus mulle IT õppimine tõelise unelma või võlukunstina, millega puutusid kokku ainult teised inimesed muudes riikides,” ütleb ta naerdes. Aga selleks ajaks, kui Julia gümnaasiumi lõpetas, oli IT valdkond muutunud populaarsemaks ja kättesaadavamaks. Koolis olid Julia lemmikuteks arvutitund ja reaalained. Julia kommenteerib oma erialavalikut ülikoolis: „Arvuti­ ja süsteemitehnika tundus loogiline jätk õpingutele, kuigi õppekava näis keeruline, ent just see mind just köitiski. Arvutiteaduse õppimine oli minu kõige esimene tõeline väljakutse ja ma pole seda kunagi kahetsenud.”

Pärast TTÜ magistrikraadi omandamist 2004. aastal läks Julia tööle tarkvaraarendusfirmasse Voipster Estonia kvaliteedispetsialistiks. Muide, Julia oli selle ettevõtte tehnikavaldkonnas ainuke naistöötaja. Juba viis kuud hiljem otsustas ta vastu võtta pakkumise asuda tarkvarakvaliteedi osakonnajuhi kohale.

Kahe aasta pärast tunnustati Julia juhtimisoskusi ning ta edutati tegevdirektori kohale, kuhu ta jäi seitsmeks aastaks. 2014. aastal pidi Julia juhtima firma läbi pöördeliste muutuste – Voipster Estonia ühendas jõud ettevõttega Derivco. Derivco on tuntud ja lugupeetud rahvusvaheline tarkvaraarendusfirma, kus töötab 1800 inimest ning mille peakontor asub eksootilises Lõuna­Aafrikas. Ettevõte toodab online­kasiinomänge ühe maailma suurima internetihasartmängude pakkuja Microgamingu jaoks.

Õige suhtumine ja pühendumine viib edasi

Kuna Julia võimed jäid kohe silma, paluti tal jätkata Derivco Estonia tegevdirektorina ja pärast seda asuda nõukogu liikme kohale. 35aastaselt on Julia juba ühe parima tehnoloogiafirma juhtkonnas. Selles rollis on ta kasvatanud Derivco Estonia töötajate arvu küm­ nelt 83ni ja ettevõtte laienemine jätkub. Juliat lihtsalt edukaks nimetada oleks liiga tagasihoidlik. Ja mida ta ise oma saavutustest arvab? „Olen jõudnud siia tänu oma suhtumisele ja pühendumisele. Pole oluline, kes sa oled või mis tasandil töötad, kõige tähtsam on sinu suhtumine,” ütleb ta.

Eduni jõudmiseks on Julia pidanud ületama ka palju raskusi. Tegevdirektorina ei saa ta toetuda üksnes tehnilistele oskustele. „Selles rollis ei tegele ma ainult tootearendusega, vaid ka inimeste ja organisatsiooniga tervikuna. Ainus viis iga pusletükiga tegeleda on see kätte võtta ja paika panna. Pole ühtegi kasutusjuhendit. Pean toetuma oma kogemusele, olema valmis suureks vastutuseks ja uskuma, et suudan seda,” räägib tegevdirektor.

Julia ütleb, et on oma tööd tehes äärmiselt õnnelik ja tunneb end privilegeeritult, et saab töötada koos andekate IT valdkonna inimestega. Samas tahaks ta näha, et tehnika­ valdkonda tuleks rohkem naisspetsialiste. Julia usub, et naiste julgustamiseks saaks teha nii mõndagi, et nad kaaluksid karjääri IT valdkonnas. „Arvan, et meie suhtumine on tihe­ dalt seotud praeguse status quo’ga,” ütleb ta. „Tehnikavaldkonnas töötavad siiski peami­ selt mehed. Nii peamegi seda meeste pärusmaaks ja mõtleme, miks peaks naine tahtma sellesse valdkonda tulla.”

Kindlasti õppige reaalaineid!

Kuigi selline nägemus on muutumas, saaks naiste meelitamiseks tehnikavaldkonda ära teha rohkem. Julia usub, et tüdrukud peaksid koolis reaalainetega enam kokku puutuma. IT eriprogrammid aitaksid tüdrukutel olla teadlikumad sellest, mis töökohti valdkonnas pakutakse, ja teha lähtuvalt saadud infost edasiõppimise valikud. „Miks mitte korraldada tüdrukutele rahvusvahelisi IT­laagreid?” pakub ta välja. „See aitaks tekitada huvi. Nendes­ se laagritesse võiks esinema kutsuda IT­ala naisprofessionaale, kes oleksid nii eeskujuks kui ka inspiratsiooniallikaks. Peaksime juba varakult noortele näitama, kui põnev see kar­ jäär olla võib.”

Millist nõu annaks Julia nendele noortele naistele, kes kaaluvad IT­spetsialistiks saamist? „Pinguta, et õppida seda, mis sind huvitab. Usu endasse – ära muretse selle pärast, et sisened meeste maailma. Naiste jaoks on ruumi piisavalt – mine ja võta see, mis on sinu,” ütleb ta julgustavalt.

Julia seda just ise tegigi. On raske ette näha, kui kaugele on ta jõudnud kümne aasta pärast. Teame vaid seda, et ta jätkab uute tippude vallutamist ja on suuteline suurteks tegudeks.

Jaga
Kommentaarid