Konkursil Eesti Parim Toiduaine 2011 jäädi kõigest 1 punktiga teiseks, seljatades teraviljatoodete alagrupis suurtootjad Pereleib, Leibur ja Fazer.Poodiumi leibade koostisest ei leia ühtegi maitse-, lõhna-, värvi- ega muud keemilist lisandit nagu enamiku suurtootjate toodetest (k.a võitjatootest Saib). Täiesti naturaalne leib säilib pakendis ilma säilitusaineteta kuu aega, ei lähe hallitama ega kaota mingilgi määral seismisega oma suurepärast maitset.

Leivatootmine nii väikeses mahus ei ole Poodiumi leiva looja Kersti Rea sõnul mingi äri, vaid pigem hobi. Ta lisab, et õnneks on tooted oma headuses leidnud juba kindla ostjaskonna. Täiendava investeeringuta oleks neil praegu võimsust toota kuni 4500 leiba kuus ja kui naturaalse toidu eelistajate arv suureneb, tuleb kaaluda laienemist. Tarbijale liiga kallis? Kilohinda võrreldes ei ole Poodiumi leiva hind konkurentidest sugugi kõrgem.

Kalev loobus transrasvadest

Toiduainetööstuses on ka suurtootjaid, kes näevad innovatsiooni selles, kuidas ebasobivaid ja lastele suisa kahjulikke aineid välja vahetada. Kalevi šokolaadivabrikust on saanud Skandinaavia ja Baltikumi ainus šokolaaditootja, kes ei kasuta transrasvhappeid sisaldavaid taimerasvu ega kunstlikke säilitusaineid. Kalevi turundusdirektor Anne Tääkre kinnitab, et Kalev kasutab kõigi maiustuste valmistamisel uue põlvkonna hüdrogeenimata taimseid rasvu.

Samuti on eranditult kõik Kalevi glasuuritud kommid nüüdsest kaetud puhta šokolaadiglasuuriga, mis sisaldab 100% looduslikku kakaovõid. GDA- märgistus pakendil näitab kui palju suhkrut ja energiat šokolaadist saadakse. Nii on hõlpsam arvestada, mitu tükki šokolaadi päevas on mõistlik põske pista.

Investeering uutesse liinidesse, mis võimaldab täidisega šokolaadi toota, tasus Tääkre sõnul ära. Uued siidise struktuuriga šokolaadid ja selle sees olev kreemjas kohvimaitseline täidis on meeltmööda paljudele. Kalevi Désirée täidisega šokolaadid tunnistati ka Toiduliidu konkursil Eesti parimaks kondiitritooteks 2011.

(Vallo Kruuser)