26.09.2008, 00:00
Nauditav võib olla tervislik
Vitamiinid ja mineraalid on tervise seisukohalt hädavajalikud. Üllatuseks võib aga olla see, kui palju kasulikke aineid leidub lihtsas magustoidus – koorejäätises.
Kõikvõimalik toitumisinfo on muutunud meie ajal väga
tähtsaks. Kuna inimesed on sellest teadlikud, siis otsitakse toitu, mis
sisaldab palju vajalikke aineid.
Olulised rühmad, mida inimene
iga päev vajab, on vitamiinid ja mineraalained.
Kui organism on
nagu auto sisepõlemismootor, siis vitamiinid on nagu
süüteküünlad.
Ensüümide koostisosana
reguleerivad ja kiirendavad nad organismi ainevahetust ning hoiavad
funktsioonid vajalikul tasemel.
Ensüümid kui
biokatalüsaatorid määravad inimorganismis biomolekulide
muundumisprotsesside kiiruse ja suuna, see tähendab, et nende tegevus on
organismi talitluse alus. Vitamiinide mis tahes defitsiit tekitab nende
koeensüümse rolli tõttu keerulisi probleeme
ainevahetusprotsesside normaalses kulgemises.
Vitamiinid ja
mineraalained
Vitamiinid on vajalikud selleks, et meie
organism funktsioneeriks normaalselt. Organism neid ise sünteesida ei
suuda (välja arvatud mõningad erandid, nagu vitamiin D).
Organismil on võimatu ilma vitamiinideta ellu jääda. Nad ei
ole toiduasendajad, neil ei ole energeetilist väärtust, nad ei
sisalda kaloreid. Vitamiinid ei asenda valke, rasvu, süsivesikuid, vett
ega ka üksteist. Kindlasti ei või vitamiinide kõrvalt
söömist lõpetada ja loota terveks jääda. Vitamiinid
on toidu minoorsed (mikro-), asendamatud komponendid. Toiduga liialdades nende
ületarbimise ohtu ei ole, küll aga on see võimalus
vitamiinipreparaatide puhul.
Tuntakse üle kahekümne
vitamiini. Klassifikatsiooni aluseks on lahustuvus vees ja lipiidides.
Rasvlahustuvad on A-, D-, E-, K-, Q10-, ja F-vitamiinid, veeslahustuvad on
B-rühma vitamiinid ja C-, H-, U-, P-, N-vitamiinid.
Makro- ja
mikromineraalid on minoorsed toidukomponendid. Neid vajatakse päevas
üsna väikestes kogustes, kuid nad ei asenda teisi toitaineid.
Mineraalainete pidev piisavas koguses tarbimine tagab tervise ja kogu keha
häireteta talitluse.
Süüa loominguliselt ja
mõnuga
Kui pöörata tähelepanu
vitamiinidele ja mineraalainetele ning otsida, kust neid kõige paremini
saab, siis esimesena tulevad meelde piimatooted. Piim ja piimatooted on
kasulikud kõigile, nii suurtele kui ka väikestele, nii meestele kui
ka naistele. Toiduaineid, mis sisaldavad piima, on väga palju ja
erinevaid. Piim on ainulaadse väärtusega toit, mis on vajalik igas
vanuses. Selle kinnitamiseks tasub vaid mõelda, et kõik lapsed on
üles kasvanud emapiimal.
Piimatooted on kasulikud
igaühele, sellele ei saa keegi vastu vaielda. Nii nagu autod ja mootorid
vajavad töötamiseks kütust, vajavad seda ka inimesed. Inimese
kütus on toit.
Söömine on tähtis ja seda
võib teha kiirustades ning ainult igapäevase vajaduse
täitmiseks, et normaalsel tasemel funktsioneerida. Aga sellesse
võib suhtuda ka loominguliselt ja naudinguga. Selleks et muuta
söömine naudinguks, on palju võimalusi. Üks on kindlasti
õige ja hea magusroa valik.
Koorejäätise
kiituseks
Kindlasti üks tuntuim magustoit on
koorejäätis. Ei leidu vist kedagi, kes seda söönud
poleks.
Ikka on see maiustus mingil ajal kätte sattunud.
Ükskõik kas linnas uidates ja jäätiseputkast
möödudes või pärast õhtusööki magustoitu
nautides.
Vitamiine, mida koorejäätisest leida
võib, on väga palju: üsna rohkesti vitamiini A ja tema
eelühendeid, karotenoide, mis annavad näiteks võile kollase
värvuse. Tänap&au
ml;eval on inimeste silmadel iga päev väga suur koormus ning
A-vitamiin on just see, mis kindlustab silmade tervise.
Lisaks
rasvlahustuvatele vitamiinidele D ja A on koorejäätises ka vitamiini
E. Vees lahustuvatest vitamiinidest on koorejäätises vitamiine B1,
B2, B3, B6, B12, C ja foolhapet.
Toidu valmistamisel võivad
olla suured vitamiinikaod. Seda põhjustab liiga pikk keetmisaeg,
mitmekordne soojendamine ja muud valed valmistamise viisid. Sagel jäetakse
kasutamata aedviljakeeduvesi, mis on väga vitamiinirikas. Kuna
jäätist süüakse reeglina sellisel kujul, nagu ta on, siis
kõik vitamiinid, mis maiuses peituvad, jäävad alles.
Tänapäeva ühiskonnas on palju stressi. Stressi korral
organismi riboflaviini vajadus suureneb. Kõige paremini toimib sel puhul
vitamiin B2 koos vitamiinide B6, C ja niatsiiniga. Kuna need ained on
kõik koorejäätises olemas, siis stressi leevendamiseks sobib
jäätis väga hästi.
Kaltsium kaitseb
luid
Üks vajalik mineraalaine, mida inimene saama
peab, on kaltsium. Ja head magusrooga valides on tähtis nüanss selle
tervislikkus, vajalike ainete olemasolu ja muidugi maitse. Eriti oluline on
kaltsium lastele. Magustoitugi ihaldavad eeskätt lapsed. Ja miks mitte
ühendada kaks head asja ning saada osa vajalikust kaltsiumist kätte
magustoidust. Soodne ja kasulik valik on just jäätis.
Koorejäätise tähtis komponent on kaltsium. Kaltsiumi vajab
inimene pidevalt, kuid seda eriti luude kasvamise ajal. Sellepärast on
kaltsium hädavajalik lapse- ja noorukieas. Kui noorena kujuneb tugev
luustik, sealhulgas hambad, küüned ja juuksed, siis esineb ka vanemas
eas vähem luumurde, kaariest, juuste väljalangemist ja
küünte murdumist.
Kaltsium on väga vajalik
tütarlastele, sest neil on täiskasvanueas suurem osteoporoosi ehk
luuhõrenemise risk.
Tasub ka meeles pidada, et kaltsiumi
ladestumist luudesse soodustab kehaline aktiivsus ja sportimine.
Fosfor ja magneesium
Koorejäätises on peale kaltsiumi veel olulisel määral
fosforit, kaaliumi ja magneesiumi, mis kõik on inimesele väga
vajalikud mineraalid. Fosforit leidub igas rakus. Aine osaleb hammaste ja luude
ülesehituses, toidust energia vabastamises ning geneetilise materjali
ülesehitamises.
Kaalium teeb organismis koostööd
naatriumiga veetasakaalu reguleerimiseks ja südamerütmi
normaliseerimiseks. Kaalium on vajalik lihaste ja närvide normaalseks
funktsioneerimiseks.
Magneesiumi on vaja luude ehituseks, valkude
töötlemiseks, lihaste energia vabastamiseks, kehatemperatuuri
reguleerimiseks, ainevahetuseks ja südamelöökide
reguleerimiseks. Kõik need kasulikud mineraalained on
koorejäätises sellises vahekorras, et organism omastab neid
hästi. Imendumist soodustavad D-vitamiin ja rasvhapped, mistõttu
näiteks kaltsiumist omastatakse 75–85%.
Kuna
mineraalained etendavad organismis tähtsat rolli, on vaja igapäevane
toit valida nii, et neid saaks piisavas koguses. Hea on teada, et
koorejäätises leidub mineraale üsna palju.
Kuna paljud
tahavad lisaks tervislikele eluviisidele ka head maiustust, siis
koorejäätis on just hea valik. Kui võrrelda
jäätisest saadavat kalorite hulka mõnest teisest populaarsest
magustoidust saadavaga, siis tulemus on võrdlemisi tagasihoidlik.
Koorejäätis annab palju vähem kilokaloreid kui
puuviljasai, kaeraküpsis või piparkook. Ja kuna külma
jäätist süües kulutab organism enda soojendamiseks
kaloreid, on maiusest saadav energiahulk veelgi väiksem.
Koorejäätises on ka võrreldes teiste magustoitudega väga
vähe soola. Nii et päevas võivad ühe jäätise
rahumeeli süüa ka need, kes armastavad väga tervislikke eluviise
või peavad lihtsalt dieeti. Kõige selle juures ei tohi vaid
unustada, et vaja on ka liikuda.
Kokkuvõtvalt võib
öelda, et piimatoodetes on palju kasulikku ning nende teadlik tarbimine on
kasulik kõigile.