Energialaenguga koos tuleb õitsev suvi, mis märgib aega, mil võib nautida kõige metsikumaid ja joovastavamaid maitseid. Ravimtaimed, aia- ja metsamarjad, kukeseened ning värsked kartulid, esimesed tomatid ja avamaa kurk, meie alati-värsked ahvenad, angerjad, räimed ning jõevähid. Selline ansambel moodustabki Eesti suve tippteose.


Sügise saabumisega tuleb juurde hulga võimalusi, et suvehea veelgi paremaks muuta. Põõsastelt ja puudelt, metsadest ja põldudelt tulevad Eesti parimad juurviljad,  jõhvikad ja pohlad, kukeseened ja puravikud, sarapuupähklid ja pihlakad. Farmeritelt saab traditsioonilist parti ja hane, põrsast ja kana, kalaarmastajatel on valida silmu, siia, ahvena, lesta, latika ja räime vahel. Sügise parimaks osaks on siiski jahihooaeg. Meie metsades ning saartel on uskumatu valik ulukeid: põldpüüd, põdrad, metssead ja metskitsed, kes kõik rikastavad meie toidulauda.


Nende pimedate ja lõputute lühikeste päevade jooksul, mis moodustavad meie morni talve, saame me kosutust suitsulihast, hapukapsastest, traditsioonilisest verivorstist ja jõulusingist, mulgikapsast ja hernesupist, talve kuninganna kõrvitsa rohketest maitsekombinatsioonidest ning joogiks võtame kõrvale õlut ja hõõgveini ning näksime piparkookide kallal.


Ma siiralt loodan, et ma olen suutnud selle kirjeldusega meie ülinauditavatest roogadest edasi anda sünergia idee, mis nii selgelt demonstreerib tuleviku Eesti kulinaariat põhjamaade ja maailma köögi pärlina. Tänapäeval on oluline, et toit teeks ka midagi muud peale meie kõhtude täitmise. Tuleb välja tuua iga maitse- ja harmoonianüanss komponentides ning samas  leida tasakaal. Vähem on rohkem, ning sellest leidub maailmas väga palju näiteid, kus ainult õigete komponentide segamisel sünnib pisikene ime.


On oluline tunnustada nii komponente, mida pakub meile meie keskkond, kui ka kulinaarset loovust, mida kingivad meile köögi muusad. Täieliku terviku kontseptsiooni abiga on võimalik leida põnevaid nüansse ja uuendusi, mis teevad uue Eesti köögi koostisosad veelgi väärtuslikumaks. Ja me ei ole veel rääkinud esteetikast. On suurepärane näha ausat soovi pakkuda parim roog. Sama tähtis on soov tagada Eesti kulinaaria tulevik pakkumaks rikastavaid elamusi veel paljudeks aastateks ette.