Ö-s on asju, mida tasub kogeda
Reedesel hilisõhtul on restoran Ö (rootsi keeles
Saar) paras pelgupaik väljas vinguva tuule eest peitu pugemiseks. Poolel
teel reisisadamast vanalinna mõjub selles ümbruses sellise tasemega
söögikoht tõepoolest utoopilise saarena. Dramaatiliselt musta
interjööriga restoran peibutab möödujaid soojuse ja
mugavusega. Sisenedes köidavad esmalt tähelepanu klaaslühtrid,
mis annavad seintel rippuvatele mustvalgetele taiestele elegantse
läike.
Laelühtrid on tegelikult minimalistlikult
modernses sisekujunduses ka ainsad üle võlli elemendid. Sumedad
mustad toonid ei tekita aga sugugi matusemeeleolu, pigem on õhustik
salapärane ja soe. Soe ja sõbralik on ka meid
aknaäärsesse lauda juhatanud valgete kinnastega ja tumedasse
rüütatud teenindaja.
Majatervituse ehk
“kokasuudlusena” algatuseks lauda saadetud lõheamps koos
peedi-veisepuljongiga oli oskuslikult maitsestatud ning sulatas
südamed ja pisut külma saanud kehad. Ö peakokk Roman
Zaštšerinski oma tuntud headuses haaras meid kohe esimese
käiguga oma kokakunsti lummusesse. Eelroaks serveeritud maapirnisupp (175)
hellitas sametiselt suulage ning moodustas koos kohapeal küpsetatud
oliivikuklitega teineteist täiendava maitsekoosluse. Köögis
askeldavate kokkade meeskonna käe all valminud hirveliha filee (385) oli
täpselt tellitud küpsusastmega. Tundub, et toidu
väljanägemisele pannakse siin erilist rõhku, sest liudadel
saabuvad road olid nii kaunilt vormistatud, et neid ei raatsinudki kohe
sööma hakata. Kokakunstiga on juba kord nii, et köögis
loodud kunstiteose eluiga on maksimum 20 minutit. Teise pearoa valikuga
küll nii hästi ei läinud. Menüüs leiduv paalia koos
värskete lisanditega (310) oli seniproovimata kalaliik ja seetõttu
äratas uudishimu. Maitselt meenutas aurutatud paalia forelli, kuid kui
oleks selle ja paalia vahel valida, langeks liisk forelli kasuks.
Kaunilt kujundatud taldrikutele ei olnud liiga palju maitseid kokku pandud.
Ka treenimata maitsemeel peaks nende eristamise ja äratundmisega edukalt
hakkama saama. Head asjad on tegelikult lihtsad, meisterlikult valmistatud
kastmed seovad pakutavad road tervikuks kokku.
Teenindaja, kelle
tegutsemisest võis mõista, et tegu on koolitatud sommeljeega,
aitas leida valitud roogade juurde sobiva veini. Umbria piirkonnast pärit
vein Avignonesi Vino Nobile (920) harmoneerus hõrgu hirvefileega
suurepäraselt. Seejärel saabunud desserdid – kirsistruudel ja
kohupiimakook (115) – erutasid maitsemeeli ja aitavad ilmselt saadud
maitseelamust pikalt meenutada.
Hoolimata üsna kõrgetest
hindadest on restoran Ö suutnud hulganisti leida oma köögi ja
kuulsa peakoka austajaid. Õhtune aeg ja küünlavalgus sobib
hästi siin valitsevasse väljapeetult raugesse õhustikku.