Et tulevad need viskid Speyside aladelt, siis tuntakse neid üle maailma kui šerrilikke, lillelisi ja mesiseid. “Nii on ka Macallan olnud pühendunud viskisõpradele olemas kui šerrivaadile lojaalne viskimaja,” kirjutab Michael Jackson oma malt-viskide piiblis (Malt Whisky Companion – Toim.). Samal ajal said skeptikud seletada, et Macallani viskides on šerrivaadil “liiga suur osakaal.” Just nimelt said, sest täna ei ole see enam nii.

“Šerrilik stiil on alles ja selle kõrvale on loodud uus, aperitiivsemaid ja kergemaid maitsebukette eelistav viskivalik,” ütleb Highland Distillery šotlasest esindaja Stewart MacRae uue The Macallan Fine Oaki viskirea kohta. Kui Fine Oaki viskiritta kuuluvad üldse 8-, 10-, 12-, 15-, 18-, 21-, 25- ja 30aastased single malt’id, siis Eestis on neist saadaval kaks: 12- ja 18aastane.

Moodne stiil

12aastase viski aperitiivsus on üllatav, ta lubab end ka lahjendada nii mahlade kui ginger ale’iga, mispuhul viski oma õunane happesus hästi esile tuleb. Viski lenduv parfüümsus, kerge puuviljasus ja vanilje on üsna pealetükkivad ning jook rohuse olemisega. Maitsele lisab elegantsi selle huvitav pikk lõpp – see on rohkem kuivatatud puuviljade moodi.

18aastane Fine Oak on alkoholisem, vaniljesem ja nüansikam kui 12aastane. Apelsini, mango ja jasmiiniõite lõhn on meelitav, järelmaitses tunneb natuke šokolaadi. Kõiki maitseid hoiab üleval päris tubli annus vürtsikust ning šerrivaadist tulenev tihe marjasus-puuviljasus. Siit õhkub pisukest vana stiili, kuid domineerima jääb siiski joogi viljasem pool.

Uut Fine Oaki sarja on saatnud kiire edu. Macallani viskimeistrit Bob Dalgarnot on Wisky Magazine nimetanud 2005. aasta märtsinumbris viskiilma “2004. aasta innovaatoriks” just selle joogirea loomise eest. Alustanud töödega viskilaos, juhatas Bob Dalgarno nina ta kiiresti hoopis tünnidele lähemale viski tegemise juurde. Joogi üle armastab ta mõtiskleda õhtuti, vaikuses ja üksinda, kui viskikeldrites pole ümberringi enam ühtegi hingelist. Oma viskide kohta kirjutab ta: “See on mu töö, kus professionaalne kirg aitab mul end motiveerida, luua parimat, mida oskan.”

Vanad kombed

Macallani rikkuseks ja eripäraks loetakse vasest, väikseid ja erikujulisi (tüübilt küll pot-kuju) destilleerimisnõusid. Kui viskimaja destilleerimismahud jäid möödunud sajandi 60ndate keskel väikeseks, siis vormiti juurde endiselt väikseid pot-nõusid ning ei mindud suuremate vastu väljavahetamise teed. Väike nõu kontsentreerib aroome ja maitseid paremini ning single malt’i valmistamiseks läheb destillaadist vaid nn keskmine osa. Robustne algus ja õhuke lõpp saadetakse uuesti destilleerimisnõusse tagasi.

Teise eripärana tuuakse esile see, et kuumaallikana kasutatakse destilleerimisel gaasi, mille otsene kuumus mõjutab linnaseid ja selles olevat tärklist teistmoodi kui kuum aur (levinum kuumutamise viis). Lisaks sellele ostetakse Macallani viskivaadid Ameerikast ja Hispaaniast tingimusel, et bourbon’i vaadid on vähemalt kolmeaastased ning šerrivaadid v& au ml;hemalt kahesed. Fine Oaki sarja saladuseks ongi mõlema vaadi kasutamine nii, et lõpptulemus oleks kompeksne, kuid kerge. Hinnavahe on vaatidel õige suur: bourbon’i vaat maksab 60 eurot, šerri oma on kuni 10 korda kallim. Esimene lisab viskisse õunasust, lillede aroome, küpsenult tsitrust ja toffee’d, teine jällegi kirsisust ja viinamarjalikke omadusi.

Kuna viskisõprade maitse-eelistustes on näha selget muutumist – single malt’ide tarbimine kasvab praegu maailmas kiiremini kui segatud viskide tarbimine –, on sellise viskirea loomine hea võimalus kogeda single malt-viski erinäolist personaalset küpsust ja sügavust järk-järgult. Viskiekspert Ian Wisniewski on Fine Oaki viskide kohta tabavalt kirjutanud: “Tegemist on igal juhul Macallani olemusega, kuid teise, omaette stiiliga.”