Tõsi, arenguruumi veel on, rahvusvahelised veinide suurvõistlused nagu The International Wine Challenge koguvad keskeltläbi 10 000 võistlejat st pudelit. 

Žürii hindas veine rahvusvalises100 punkti-süsteemis, kus üle 90 punkti saamine tähendas õige head tulemust, alla 70 tähendas aga tagasihoidlikku taset. Veinid võistlesid igaüks omas kategoorias, vastavalt viinamarjasordile, hinnaklassile või veini stiilile. 

Punktid löödi kokku ja anti välja kuld, hõbe ja pronksmedalid, igas klassis enamasti üks, vajel ka kaks pronksi. Kõige imetletumad joogid said trofeed. Vähemasti veinide osas olid trofeed üsna üllatuslikud. Extramadura Hispaanias ja Languedoc Prantsusmaal pole just piirkonnad kust nende riikide tippveini ootaks. Aga samas näitab valik, et maitsjad polnud mingid rutinöörid, vaid asjatundjad, kelle suulaed uutele maitsetele avatud.

Kõige rohkem medaleid näib olevat kogunud seekord maaletoojafirma Havistra. Tema käes on mõned veiniseeriad, mis kohtunikele eriti meeldinud, näiteks Vallformosa Penedesist ja Tarapaca Tšiilist. Kulda kogusid veel mitme veiniga näiteks kanadalaste Mission Hill (Tridens), Chianti-spetsialist Barone Ricasoli (Dunker), kuni 100-krooniste Navarra veinide seas on Chivite võtnud nii kulla hõbeda kui pronksi. Lõuna Aafrika suurim tootja KWV (maaletooja Valior) on lõiganud samuti hea saagi.

Kuldmedalite nimekirju lugedes kohtan niipalju tuttavaid ja armsaid veine, et süda läheb nende pärast soojaks. Vaid mõni üksik sünnitab kahtlust.

Kangete jookide maitsmine pidi oleme üsna karm ja nii on põlenud keel eelistanud teinekord kergemat ja magusamat vanemale ja väärikamale. Nii on calvados Papidoux Fine (kõige lihtsam) saanud kuldmedali ja sama tootja XO hõbemedali (maaletooja Avallone).

Üldiselt maksab “Eesti veiniväljakutse” autasusid usaldada: need on mitmest asjatundlikust suust läbi käinud ja aitavad veiniostjat kahtlemata õigele veinirajale.

Estonian Wine Challenge´i trofeed

Veinid

Georg Breuer Berg Rottland Rüdesheim Riesling (Saksamaa)
Corte Real Platinum, Vina Extremena, Vino de la Tierra de Extremadura  (Hispaania)
Abbots Boreas Coteaux de Languedoc (Prantsusmaa)

Viskid

Chivas Regal
Jack Daniels Single Balrrel Tennessee Whiskey

Brändi

Cardenal Mendoza