25.01.2008, 00:00
Parem on olla kolm päeva toiduta kui üks ilma teeta (hiina vanasõna)
Tee tervislikkusest ja rituaalidest, võlust ning võimust räägib toitumisteadlane Mai Maser, MD, PhD.
Teejoomise kaunitest saladustest ja traditsioonidest teada-tuntud
märksõnad on kellaviietee Inglismaal, jaapani teetseremoonia,
vene samovar ja jäätee. Sõõrmeid kõditav
lõhn ja maitse ning värskendav toime tõstis tee nauditavaks
joogiks juba kauges minevikus ning viis selle Jaapanis kunstivormiks. Meilgi
suhtutakse jaapani teetseremooniasse aupaklikult. Paljudel on unistus
külastada teemaja, jätta jalanõud ukse taha ja istuda
bambusvaibale ning vaikuses ja lugupidamises jälgida geišade
tegevust teevalmistamise nõude, pintslite ja piaalidega. Aga igaüks
saab süveneda teesortidesse ja hea tee valmistamise ja joomise
saladustesse. Tee on maitsev jook, aga ka võimas toonuse tõstja
ning abimees tervise hoidmisel, samuti ravimisel.
Teed valmistatakse
teepõõsa kuivatatud lehtedest ja pungadest. Parima tee saab
pungadest ja nende kõrval olevast kahest lehest. Seda osa
nimetatakse pekolatv (pekoe) sõnast pa ko, mis tähendab hiina
keeles punga. Korjatakse ka kolmandat, neljandat ja mõnikord isegi
viiendat lehte, aga need pole enam nii aromaatsed. Teelehed on ühesugused,
kuid milline tee nendest tuleb, sõltub teelehtede kasvukohast, veel
rohkem aga lehtede korjamisest ja töötlemisest.
Must tee
saadakse teelehtede närtsitamise, rullimise ja
fermenteerimise teel. Rullimisel osa leherakke puruneb ja neist väljub
fermenteerimiseks vajalik rakumahl. Fermenteerimisel (kääritamisel
niiskes soojas umbes neli tundi) muutuvad lehed roostepunaseks, tekib teele
iseloomulik värv ja maitse. Protsessi peatamiseks lehti kuumutatakse ja
kuivatatakse.
Maailma parimaks mustaks teeks peetakse väga aromaatset
Himaalajas kasvavat mahedamaitselist darjeeling-teed. Tuntud sort on ka assami
tee, mida nimetatakse india teeks.
Oolong
ehk musta draakoni tee on lühiajaliselt fermenteeritud ehk
poolfermenteeritud tee. Teelehed kuivatatakse päikese käes, siis
kergelt muljutakse ja surutakse bambuskorvidesse. Seejärel kuivatatakse,
kuni lehed muutuvad kollakaks. Rullimist ei toimu. Parim tee saadakse suvel
korjatud lehtedest.
Roheline tee
on
fermenteerimata. Lehti kuumutatakse vaid mõned minutid veeaurus, et
pidurdada lehte lagundavate fermentide toime. Seetõttu säilib
roheline värvus ja jäävad alles antioksüdandid. Lehed
rullitakse ja kuivatatakse. Ehtne roheline tee on maitselt ja värvilt
õrn ning aroomikas. Roheline tee on mustast teest tugevama maitsega,
sest sisaldab rohkem parkaineid.
Valge tee
valmistamiseks korjatakse veel avanemata rullunud pungad ja kuivatatakse. Nad
jäävad hõbedast tooni ning saadakse väga delikaatse
maitsega hele tee.
Lahustuv tee
saadakse kuivatatud
ja peenestatud teetõmmisest.
Aromatiseeritud
teele
lisatakse kas vürtse, apelsinikoort või taimede
õisi (roosi, jasmiini, kaneeli, lootose, piparmündi jm). Tuntud on
Earl Grey tee, mis on bergamotiõliga lõhnastatud.
Punane tee ehk rooibos
ei ole teepõõsa,
vaid on Lõuna-Afrikas kasvava põõsastaime lehed. Lehed
korjatakse ja fermenteeritakse sarnaselt musta tee lehtedega. Lehed ei sisalda
kofeiini, mistõttu rooibos sobib hilisõhtuseks joogiks, samuti
kofeiiniallergia korral. Temas ei ole tanniini ning seistes ei muutu tee
mõruks. Teel on isegi magus, kergelt pähklitaoline maitse.
Rooibos’ile lisati kuumal ajal jääd ning ta pani aluse
jää-tee tarvitamisele. Hea rooibos-tee on Madagaskar Vanilla Red, mis
on väga maitsev suhkru ja meega, rahustab magu, teda saab juua valutava
kurgu korral mitu klaasi, ilma et tekiks südame
kloppimist.
Tee valmistamine
Hea tee saamiseks
tuleb teekann esmalt soojendada kuuma veega. Iga tassi kohta võiks
võtta ühe teelusikatäie teelehesegu ja veel ühe teekannu
kohta. Rohelise ja valge tee ning heleda oolong-tee valmistamisel on oluline,
et keeval veel lastakse enne teelehtedele valamist umbes viis minutit jahtuda
umbes 70–80 kraadini. Mustale teele, tumedale oolong-teele ja taimsete
lisanditega teelehtedele võib valada peale keeva vee. Reeglina on
tee valmimise aeg enamikul musta tee sortidel viis minutit, tumedal
oolong-teel seitse minutit ning heledal oolong-teel ja rohelisel teel kolm
minutit. Mida vähem lasta teel tõmmata, seda pehmem on maitse ja
seda vähem on joogis parkaineid. Parkained muudavad joogi
mõrkjaks.
Jäätee valmistamisel tuleb võtta
teelehti topeltkogus (tassile veele kaks teelusikat ) ning lasta viis minutit
tõmmata. Kui tee on valmis, lahjendada see võrdse koguse
jää või külma veega. Sobib enne serveerimist kaunistada
sidrunilõiguga. Sobivam tee valmistamiseks on kas keedetud
kraanivesi või mineraalidevaba destilleeritud vesi, kuna kraanivees olev
kloor vähendab antioksüdantide taset.
Tee
tervislikkus
põhineb temas sisalduvatel bioflavonoididel,
mis on aktiivsed antioksüdantse toimega taimsed pigmendid ja tekivad
taime enda eluprotsessis. Keemiliselt on nad polüfenoolid. Samasugused
pigmendid on ka kõigis värvikirevates viljades ning annavad neile
antioksüdantse võime. Tees on aga unduvalt rohkem
antioksüdante kui puu- ja juurviljades. Näiteks mustas tees on umbes
200 mg flavonoide ühe tassi kohta. Tugevatoimelisem on katehhiini baasil
tekkinud epigallokatehhiin-3-gallaat (EGCG), mida on leitud rohelise tees. See
laguneb kuumutamisel kiiresti ning seetõttu tuleks juua värsket
teed.
Tees olevad antioksüdandid kaitsevad rakke hapniku vabade
radikaalide eest, sellega tugevdavad organismi üldist kaitsevõimet
ja neil on ka kasvajavastane toime. On leitud, et roheline tee aitab ennetada
kõhu- ja siseorganite vähki, samuti kopsu- ja rinnavähki. Tees
olevad polüfenoolid (katehhiinid) ei lase vähki tekitavatel osakestel
rakke kahjustada. Neil on ka kiiritusevastane kaitsevõime. Peale selle
aitab tee ennetada südamehaigusi, infarkti ja insulti, kuna tugevdab
verekapillaaride seina, aitab vererõhku alandada ning alandab LDL
(halva) kolestrooli taset ja isegi suurendab hea HDL-kolesterooli hulka.
Rohelise tee lehtedes on põletikuvastast ainet, mis aitab ravida
nahapõletikke ja on viirusevastase toimega. Rohelises ja mustas tees on
rohkesti fluori, mis on oluline hambakaariese ennetamiseks.
On
leitud, et tees leiduv flavonoid kvertsetiin soodustab insuliini eritumist ja
sellega aitab ennetada ja leevendada II tüüpi diabeeti. Rohelises
tees on flavonoid epikatehhiini, millel on allergiavastane toime. Kuna
epikatehhiin hävib töötlemisel, siis on teda mustas tees
tunduvalt vähem. Teadaolevalt antioksüdandid (E- ja C-vitamiin)
aeglustavad rakkude vananemist.
Tee sobib pingelise vaimse töö
ajal. Tee ergutav toime tuleneb tema kofeiini (teiini) sisaldusest. Teelehtedes
on rohkem kofeiini kui kohviubades, kuid teelehti kasutatakse tassi tee jaoks
vähem kui kohvi ning sellest tulenevalt saame tassi teega poole vähem
kofeiini kui tassi kohviga. Kohvis on 80 mg, mustas tees 40 mg, rohelises tees
20 mg kofeiini. Tees oleva kofeiini imendumismehhanism erineb kohviga saadud
kofeiini omast ning see ei vähenda rakusisese vee hulka. Kofeiin koos
katehhiinidega kiirendab ainevahetust ja soodustab rasvade põletamist,
seega sobib ülekaalulistele ja aitab kaalulangetamisel.
Lahtistest teelehtedest valmistatud tees on rohkem antioks
üdante kui teekotikestes, kuna viimasesse pannakse halvema kvaliteediga
lehed. Kotitees võib olla palju tolmu ja oksajäänuseid.
Meeldiva aroomi annavad teele eeterlikud õlid. Tee-ekspertide arvates on
teel üle 150 eri aroomi.
Soovitus
Soovitatav on juua kolm ja/või rohkem tassi teed päevas selleks, et
Soovitatav on juua kolm ja/või rohkem tassi teed päevas selleks, et
- ennetada vähki
- ennetada südamehaigusi
- soodustada ainevahetust ja rasvade põletamist
- suurendada organismi kaitsevõimet.