Vaja läheb

  • 700 g hanerinda
  • 80 ml kirsimahla 
  • 32 ml sojakastet 
  • 4 g kooritud küüslauku 
  • 15 g värsket basiilikut

Hanerinna marineerimiseks ja küpsetamiseks sulata külmutatud hanefilee ööpäevaga 3 kraadi juures. Riivi kooritud küüslauk. Marineerimiseks sega kirsimahl, sojakaste, basiilik, riivitud küüslauk ja marineeri selles liha 1 ööpäev külmikus. Hoia enne küpsetamist 1 tund toatemperatuuril. Küpseta eelsoojendatud 220kraadises ahjus 10 minutit, jahuta ahi 160 kraadini ja küpseta veel 15 minutit. Küpsemisel eraldunud rasva saab kasutada mujal praadimiseks ja toidu maitsestamiseks, kuid mitte selle roa juures.


Kirsi-punaveinikastmeks

  • 50 g külmutatud kirsse
  • 100 g vett
  • 80 g praeleent
  • 80 ml punaveini 
  • 20 g võid 
  • 1 sl kartulitärklist

Kirsi-punaveinikastme valmistamiseks keeda külmutatud kirsid vee-veinisegus vedeliku poole koguseni, lisa praeleem. Püreeri marjad saumikseriga ja kurna kaste läbi sõela keedupotti, sega hulka kastmepaksendaja, keeda kaste veel kord läbi. Valmis kastmele lisa toasooja või tükid ja sega ühtlaseks.


Apelsini-kõrvitsasalatiks

  • 350 g kõrvitsat 
  • 20 g toiduõli 
  • 120 g apelsini
  • 1 sl suhkrut 
  • soola

Apelsini-kõrvitsasalati valmistamiseks pese ja koori muskaatkõrvits ning puhasta seemnetest. Tükelda kõrvits köögiviljatükeldajaga 10 x 10 mm kuubikuteks. Soojenda keedupoti põhjas õli ja kuumuta kõrvitsakuubikuid 2 minutit, pese apelsinid ja riivi kõrvitsa hulka apelsinikoort. Lõika apelsinid pooleks ja pigista mahl läbi sõela kõrvitsale juurde, maitsesta suhkruga, keeda veel 6 minutit.


Köögiviljadraanikuks

  • 200 g kooritud kartuleid 
  • 40 g kooritud mugulsibulaid
  • 40 g kooritud porgandit
  • 50 g õuna 
  • 1 muna 
  • 30 g nisujahu 
  • musta peent pipart
  • soola
  • praadimiseks toiduõli
  • garneerimiseks värsket basiilikut

Köögiviljadraanikute valmistamiseks riiv i kooritud kartulid, porgandid, mugulsibulad ja pestud, südamikest puhastatud õunad juurviljalõikuri jämeda riiviga. Saadud mass sega lahtilöödud munade ja nisujahuga, maitsesta soola ja musta peenpipraga. Vormi massist käte abil igale sööjale üks ümar draanik. Prae draanikud õliga kuumal elektrigrillil mõlemalt poolt küpseks. Enne serveerimist kuumuta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 2 minutit.


Meeküüslauguks

  • 80 g kooritud küüslauku
  • 20 g mett
  • 80 g vett

Meeküüslaugu valmistamiseks pane puhastatud küüslauguküüned keedupotti kuuma vette ja keeda 15 minutit, kuni enamik vett on aurustunud. Lisa mesi ja jäta vähemalt 30 minutiks pliidi servale läbi tõmbuma.


Serveerimine
Aseta köögiviljadraanik ja lihaviilud eelsoojendatud praetaldrikutele.
Tõsta kõrvitsasalat liha juurde ja vala üle kirsikastmega. Meeküüslaugud säti liha kõrvale ja kaunista basiilikulehega

Vahustatud tarretis oma aia valge klaari mahlast
neljale

Vaja läheb

  • 140 ml õunamahla
  • 25 g suhkrut
  • 4 g želatiini 
  • 8 ml vett 
  • 12 ml kalvadost Père Magloire 
  • Kaunistamiseks roosi kroonlehti

Tarretise valmistamiseks pane želatiin 15 minutiks külma keedetud vette paisuma. Keeda õunamahl koos suhkruga keedupotis läbi, korja pealt tekkinud vaht. Lisa paisutatud želatiin kuumale mahlale ja jahuta külmikus, kuni segu hakkab tarretuma (umbes 2 tundi). Vahusta tarretis mikseriga, lisa kalvados ja jahuta veel 1 tund külmikus.

Jahuta pokaalid ja serveeri igale sööjale lusikaga tõstetud tarretisekuhjake. Kaunista roosi kroonlehtedega.

Veinisoovitus

Vahustatud tarretist valgetest klaaridest soovitan serveerida koos Codorníu Cava Pinot Noir Brut Rosé vahuveiniga. Vahuveini suviste marjade värskus ja kerge mull harmoneerub mõnusalt sügisõunte magushapu maitsenüansiga ning jätab suulakke värske ja puuviljase järelmaitse.

Küpsetatud hanerinna kaaslaseks sobitan Hispaania DO Costers del Segre piirkonnast pärineva punaveini Raimat Abadia Crianza. Kirsi-punaveinikastmes serveeritud hanerind on mõnusalt mustsõstrane ning pisut tammevürtsine punavein harmoneerub hästi just kastmega. 

Kaidi Kerdt