Hotell Ambassador toob näiteks oma Vene köögi meie Eesti köögiga restorani MEKK. Kui võrrelda Ambassadori Tallinna Savoy hotelliga, kus MEKK asub, siis esimene esindab suurlinna hiilgust, luksust ja jõukust. Teine samades kategooriates vastu ei saa, kuid on omanäoliselt väljapeetud. Siiski ei tule Ambassador meid suure joonega pahviks lööma. “Need on toidud, mida ise meie menüüst kõige parema meelega sööksin,” põhjendab peakokk Valentin Komissin pakutavate roogade valikut.


Nädala retsept: Valentin Komissin: Vasikafilee sparglite ja pirnidega



Vaatad pilti ja kohe tuleb õige maitse suhu. Tõepoolest, vasika maitsega ei ole püütudki midagi ette võtta. Aga samamoodi nagu hea teatri laval ei ole juhuslikke esemeid, ei ole hea koka taldrikul tähtsusetuid komponente. Selles etenduses teeb sabajon väga meeldejääva kõrvalosa.

Vaja läheb
140 g vasika rostbiifi

80 g spargleid

100 g puhastatud pirne

50 g sinihallitusjuustu

punast ja valget veini

kaneeli, nelki, soola ja pipart maitse järgi

apelsinimahla

muna

demi glase või kokkukeedetud puljong

Vasikalihast küpseta rostbiif. Enne serveerimist lisa juust ja kuumuta korraks ahjus läbi.

Pirnisabajon
Koori pirnid ja marineeri punases veinis koos kaneeli, nelgi, suhkru ja apelsinimahlaga umbes pool tundi. Küpseta pirni ahjus, kuni on pehme, ja püreeri. Munakollased sega valge veiniga ja vahusta vesivannil kuumutades, kuni segu läheb paksuks. Enne lõplikku valmimist lisa pirnipüree.

Lõika tükkideks sinihallitusjuust ja küpseta ahjus koos pirniviiludega. Spargel koori ja kuumuta kiiresti kastrulis koos või ja puljongiga.

Kaste
Keeda pirni marinaad poole mahuni kokku ja lisa paks demi glase kaste (või paksuks keedetud puljong). Lisa vasikaliha rostbiif ja kuumuta koos läbi.


Rummibaba



Vaja läheb

5 dl jahu

3 dl rummi

100 g võid

25 g presspärmi (12 g kuivpärmi)

3 sl toasooja piima

4 muna

2 sl suhkrut

soola

riivitud sidrunikoort

vanilli

soovi korral võib lisada rummis leotatud rosinaid

Valmistamine
Lahusta pärm soojas piimas, lisa sulavõi, suhkur, vanill, rumm ja sidrunikoor. Lõpus lisa munakollased ja sõelutud jahu ning sega ühtlaseks massiks. Pane tainas vormi ja tunniks kerkima. Küpseta 180kraadises ahjus 25 minutit. Võta vormist välja, jahuta ja pintselda rummisiirupiga üle. Kata tuhksuhkrust vaabaga.

Rummisiirupi retsept
Keeda suhkrusiirup (vesi ja suhkur üks ühele) ja lisa Bacardi rumm.

Šokolaadi-mousse
Munakollased vahustada suhkruga. Eraldi vahusta munavalged suhkruga. Sulata šokolaad, lisa sulatatud želatiin. Sega kõik kokku ja kõige lõpus lisa vahukoor.


Veinisoovitus

Pinot Blanc Private Reserve 2001
Höpler GmbH, Austria, Burgenland

Vasikaliha hõrgu maitsega harmoneerub see vein hästi.

Privat Reserve tähistab Pinot Blanc’i haruldast kvaliteeti. Aroomilt on see vein eksootiline ja mitmeastmeline. Maitselt kreemjas, ümar ning on tunda küpseid aprikoose. Pehme ja pika järelmaitsega.

Sobib kombineerida ka aasiapäraste vürtsikate köögiviljadega, küpsetatud kalaga sinepikastmes või pikantse lõhega. Serveerimistemperatuur on 10–12 kraadi.

Diana Tõkke, Rotermanni veinitoa sommeljee


Fotod Lauri Laan