Kindlad reeglid

1987. aastast korraldatud Bocuse d’Or on rangete reeglitega võistlus, kus osalejad peavad etteantud aja jooksul ja etteantud toorainest valminud loomingut esitlema maailma tunnustatud kokkadest koosnevale žüriile.

Euroopa eelvooru kalaroa kohustuslikuks põhitooraineks oli saida, lisaks Beloni austrid ja sinimerikarbid. Kalaroog tuli serveerida taldrikutel. Liharoog, mis serveeritakse kandikul, tuli valmistada Rootsi kohalikust põrsalihast. Koka loodud menüüs peab avalduma võistlejamaa rahvuslik eripära.

Võistlejatel on söögivalmistamiseks aega viis ja pool tundi. Täpselt viiendaks tunniks tuleb serveerida kalaroog, lisaks kolm garneeringut ja kastet, millest üks peab olema rahvusliku tooniga. 50 protsenti roogadest peab olema taimne. 35 minutit hiljem peab olema valmis lihakandik.

Võistlusareenil saab kandidaadile olla kohapeal abiks commis chef ehk noorkokk, kes ei tohi olla vanem kui 21aastane. Veel aitab võistlejat boksitreener, kes aga võib tegevust kõrvalt jälgida ja ainult nõuannetega kaasa rääkida.

Kohtunikud hindavad toitu sajapallisüsteemis, kusjuures maksimaalselt 40 punkti saab maitse eest, 20 punkti väljapaneku, 10 punkti tooraine respekti, 10 punkti originaalsuse, 10 punkti hügieeni ja töömeetodite ning 10 punkti jäätmekäitluse eest. Bocuse d’Ori reeglite järgi peab võistleja 80 protsenti ajast seisma näoga publiku poole.

Eesti võistlustöö

Eestit esindas seekord restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov, kandidaadi seljatagust aitas treeningu ajal kindlustada 15-liikmeline meeskond. Boksitreener oli Emmanuel Wille (nõustanud Eesti võistlejaid juba mitmendat aastat), noorkokaks sel korral Dmitri Fjodorov restoranist Ribe. Dmitri Haljukovi treenis Jonas Lundgren, kes ise 2009. aastal Rootsit esindas ja Bocus d’Ori finaalvõistlusel hõbemedali võitis.

Võistluskandiku keskmeks olid metall-lehest volditud sea-origami, hõbetatud nõude valmistamisel tehti koostööd metallikunstnike ning teatrikunstnik Iir Hermeliiniga. Võistlustöö garnituuris kasutati eestimaist rukkileiba, peekonit, pohli, kartulit, astelpajumarju, kukeseeni, kõrvitsat, õunu ning Vana Tallinna likööri.

Ettevalmistus kestis 8 kuud, treeningute jooksul kasutati 300 kg etteantud toorainet.