Poissmehe köögis: Suvine kartulisalat teravalt grillitud Tandoori kanaga
Eranditult vaid suvel tekib mul tunne, et oleks vaja ennast üllatada
millegi huvitavaga. Talv ning sügis ja kevad oma jõledate
ilmaolude, inimhordide, porise püksiserva ning pidevalt liikumises oleva
eluga pakuvad action’it piisavalt. Suvi on laadimisaeg. Lõdvem,
rahulikum ... puhkus, ilma liitrise espressota maast lahti ei saa. Väike
rõõm heast hommikusöögist on aga äratuseks siiski
piisav.
Kui Aafrika savannis vihmavarjukujulise (ning muuseas sama
nime kandva) akaatsiapuu varjus päevasööki võtsin ning
umbusklikult silmitsesin eemal jalutavaid kaelkirjakuid, tõsteti
mulle ette just nimelt kombinatsioon kanast ja värske kartuli salatist.
Kogu selle rohumaa, loomade, Musta Mandri inimeste ning segaduse keskel tundus
see kõik kuidagi liialt euroopalik, liialt tsiviliseeritud.
Kuid kui mitte arvestada asjaolu, et India toidukultuur on levinud ka
praktiliselt üle Aafrika, peab alla vanduma selle toiduloogika
loomupärasusele, toidu maitsvusele ning tervislikkusele.
Maitseained, kui neid õiglases koguses tarbida, tervendavad ja
noorendavad inimest, tugevdavad tema vormi ja sisu.
Üha enam
oma sõprade juures nende köögikappe uudistades leian hirmsates
kogustes kõiksuguseid idamaiseid ning India ookeani riikide
söögisegusid. Igaühel on kapis mõni purk karripastat,
masalapulbreid, kuivatatud šiitake seeni, mitmesuguseid ürdisegusid
ning raamatuid, kuidas nendega imeliselt ümber käia ning ka
tavapärasest Maarjamaal kasvanust midagi eksootilist kokku keerata. Kuid
eksootiline on see vaid meil. Nagu näiteks Brasiilias on Brasiilia
pähkel lihtsalt pähkel, on ka Tais nuudlid lihtsalt nuudlid.
Jutu mõte lasub tõsiasjal, et suvisel puhkusel on rohkem aega,
et õppida tundma maitseid ning selle kaudu elada välja oma kirgi
ning tundeid. Me ei pea tegema ebaratsionaalseid kulutusi ajas ja rahas, kui
saab sõpradega aiaveeres lennutada oma meeled taevasse ning kaugusesse.
See on ka siinse retsepti loogika. Mina istusin sellise söögiga maha
küll Maasai Mara savannis, kuid ka koduses Taaralinnas oleks mulle see
roog Pirogovi büsti all imeline mekkinud. Maitsed on samad, meelestus on
oluline.
India kohtub Skandinaaviaga
Päris kindlalt saab väita, et eri taustaga inimeste ja ideede
kohtumisest tekivad uued ideed, uued vaated elule. Istud koos
võhivõõra inimesega tööpäeva lõpul
sigarimajas, ees paksud robusto’d, ning jutt läheb elu peale. Kohe
tekivad uued seosed, uued suhted, uued mõtted. Vahel on need vabastavad,
vahel rusuvad, kuid alati huvitavad. Sama on kulinaarias. Kui hakata
ühildama eri maailmajagude, loodusvööndite ning kultuuride
leiutisi, saame uuendused, mis haruharva meid ükskõikseks
jätavad.
Skandinaavia kurikuulus kartuliarmastus saab kokku
aasiapärase maitseainetulvaga. Kooslus on sütitav, kuid suviselt
mahe. Rootsipärane kartulisalat, kreemise kastme ning muude värskete
lisanditega, millele assisteerib karmikoelise vürtsiga mekitatud kanaliha
pehmus. Väike valge vein lisaks, ning võib hakata
vanaduspõlve pidama.
Mõistus on otsakorral, ei leia
ühtegi loomingulist kiidusõna, millega veel rooga iseloomustada. Ma
püüan lähtuda tunnete kirjeldamisel ratsionaaliast. Milleks?
Lipake turule, ostke kokku kana, kartulid ning muud lisandid ning istuge tunni
pärast juba lauda. Lükake aknad/verandauksed/rõdupiirded valla
ning mängitage plaadimasinas lemmikplaati.
Suvine kartulisalat teravalt grillitud Tandoori kanaga
Materjal
- kilo jagu kanakoibi
- Tandoori maitsesegu
- oliiviõli
- marineeritud tšillit
- soola
- pipart
- pool kilo kartuleid
- 200 grammi rediseid
- paar suuremat punast sibulat
- pihutäis murulauku
- tüümiani
- 100 grammi hapukoort
- 100 grammi majoneesi
- köömneid
Kokkupanek
Sega kausis kanakoivad kokku oliiviõli ja Tandoori seguga, lisa marineeritud tšilli haket. Maitsesta soola ja pipraga ning sega suures kausis segi. Lase umbes kolme tunni jagu marineeruda. Samal ajal keeda kartul, lase jahtuda ja lõika suupärased kuubikud, suuremad kui tavaliselt. Lõika redised rõngasteks, viiluta punane sibul, lõika pooleks murulaugud, tõmba tüümianilt lehed ja sega kõik koos majoneesi ja hapukoorega läbi. Lisa köömneid ja maitsesta oma suva järgi. Tandoori kanad grilli ning söö kuumalt koos värske kartuli salatiga. Parim suvesöök, kiire ja lihtne.