Prantslaste tehtud rumm kannab nime Karukera
Prantsuse keele levialas Kariibi meres, kuhu kuuluvad Haiti, Guadeloupe’i, Marie-Galante’i ja Martinique’i saared, valmib rhum agricole ehk põllumajanduslikul menetlusel tehtud rumm, vastandina inglis- ja hispaaniakeelsetele saartele, kus nn tööstusliku menetluse tulemusena valmib rhum industrielle, mida toodetakse suhkruroomelassist.
Neid rumme toodetakse eranditult suhkruroomahlast ehk vesou’st, neis on tugevamini säilinud suhkruroo mõjud, neil on peenem lilleline aroom ning nad on üldiselt kallimad kui melassist toodetud rummid. Ka reguleerivad sealsed seadused rummitootmist üsna jäigalt. Rhum agricole on destilleeritud padadestillaatorites, vaadid väiksemad kui 650-liitrised, milles on varem hoitud konjakit, veini, burbooni või šoti viskit. Suhkruroomahl peab olema värske, s.t seda peab kasutama mitte hiljem kui kuus kuud pärast koristamist. Osa selliselt valmistatud rummidest on heledad ja kanged, teised, mida on hoitud vaatides, tumedad ja lahjemad. Paille on neil saartel toodetud rumm, mida on hoitud lühemat aega vaatides ja mis on omandanud kuldse värvi – eristatakse vastavalt Vieux ja Hors d’Age rhums. Parimad on rummid nimetusega Millesime ehk kindlate aastakäikude rummid, kus aastaarv näitab rummide ümbervalamise aastat väiksematest vaatidest suurematesse, et need aeglasemalt küpseksid.
Kangesti eestipärase nimega Karukera rummi kodumaa on Guadeloupe’i saar Kariibi meres, mille Kolumbuse-eelne nimi oli Karukera. Marquisat de Sainte-Marie mõisas, samas kohas kus Christoph Kolumbus maabus novembris 1493, tehti rummi juba vähemalt aastast 1895. Kust selline nimi? Kas olid seal enne käinud ja oma jäljed jätnud eesti keelt kõnelevad viikingid, on suuresti fantaasia küsimus, kuid vahva kokkusattumus on see küll.
Saare vanimas, Espérance’i rummitehases toodetakse rummi, kasutades selleks samas 70 ha suuruses mõisas kasvavat värsket suhkruroogu. Rumm on 62-, 55-, 50- või 40protsendiline, sellisena villitakse vastavalt vajadusele see ka pudelitesse. Uus hingamine tuli rummitehasele, kui tekkis kontakt kuulsate kalvadosetootjatega Drouini perekonnaga Normandias, kellel olid suured kogemused just alkoholi küpsemise alal vaatides ning nende valimisel segamiseks. Rummi, eriti vanemate ja väärikamate aastakäigurummide sortide kvaliteet ja populaarsus tõusis sellest hüppeliselt.
Guillaume Drouini, Coeur de Lioni kalvadosemõisa omaniku juhtimisel hakati tootma uut Karukera rummi, kasutades selleks ainult Barbadoselt pärit Blue Cane’i suhkruroogu, mis on nime saanud sinakast taimevaigust. See suhkruroosort on Sainte-Marie mõisa põldudel suurepäraselt kodunenud.
Värskendavad rummikokteilid sügiskaamose peletamiseks
Ti’ Punch
Vaja läheb
■5 cl valget aromaatset rummi
■1 tl pruuni suhkrut või paar tilka suhkruroosiirupit
■1 laimiviil
■jääkuubikuid
Valmistamiseks pane klaasi suhkruroosiirupit või pruuni suhkrut, lisa jääkuubikud ja vala rumm peale. Kaunistuseks säti laimiviil.