Rabarber ja sparglid NOPi turult
Usin turul käija teab täpselt mis värk on. Supermarketis ei näe kui kaugel kevad on aga turuletile ilmuvad redised, murulaugud, rabarberid, sparglid jt õige maitsega kodumaist kraami hooajalise täpsusega. Kogu seda luksust tasub ikka stiilipuhtalt maainimeselt osta, kes neid loodetavasti laustootmise huvides arutult väetanud pole. Paadunud turufännidele on sel laupäeval Kadriorus (Köleri 1) NOP kohviku sisehoovis kella 11-15 turuplats sisseseatud. Kord hooajas toimuv gurmeeturg toob kokku erinevaid väiketegijaid, kelle toodangut on muidu keeruline hankida. NOPi turult võib leida äsja tärganud maitsetaimi, esimesi kevadvilju ning nendest tehtud huvitavaid tooteid. Ka NOPi kokad pakuvad uusi maitseid ja roogi.
Nädala retsept
Sparglisalat hernepestoga
neljale
Vaja läheb
? 12 rohelist sparglit
? 4 valget sparglit
? 2 keskmise suurusega lillkapsapead
? hernepestot
? Salatisegu erinevatest lehtsalatitest (tammelehe-, lollo rosso-, frisee salat)
? 60 g pekani pähkleid
? 1 laimi mahl
? 100 ml oliivõli
? soola, suhkrut
? värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamiseks
lõika vajadusel sparglil alumised puitunud otsad ära ning koori kergelt. Keeda kuni kolm minutit soolaga maitsestatud vees ning jahuta. Lillkapsas jaga väiksemateks õisikuteks ning keeda poolpehmeks. Värskest laimimahlast ja oliivõlist sega kokku kaste, maitsesta soola, suhkru ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Eelkeedetud lillkapsaõisikud sega hernepestoga läbi ning lase marineeruda. Sega salatisegu kastmega õrnalt läbi ning tõsta taldrikule. Seejärel jaota lillkapsaõisikud salatisegule. Lõika sparglid diagonaalse lõikega 4-5 tükiks ning laota salati peale. Kõige peale viska mõned röstitud pekanipähklid ja piserda salatikastmega üle. Jahvata peale värsket musta pipart ja serveeri.
Hernepestoks
? 100 g külmutatud herneid
? 1-2 küüslauguküünt (viilutatud)
? 75 ml oliivõli
? 10 g röstitud seedrimänniseemneid
? 1-2 oksa mündilehti
? poole sidruni mahl
? 20 g parmesani juustu
? soola ja pipart
Vala herned ja küüslauk väiksesse potti ning lisa vesi, nii et herned oleksid kaetud. Lisa sool, lase keema tõusta ning keeda tasasel tulel kolm minutit. Kurna ja jahuta. Püreesta kõik ained saumikseriga, maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.
Nopi rabarberikook
Vaja läheb
? 1 kg rabarberit
? 3 muna
? 200 g suhkrut
? 250 g nisujahu
? 100 g võid
? 2 tl küpsetuspulbrit
? Soola
Valmistamiseks
vahusta toasoe või koos suhkru ja soolaga. Lisa ükshaaval munad. Sega omavahel sõelutud jahu ja küpsetuspulber ning ühenda vahustatu võiseguga. Koori rabarber, lõika 1 cm suurusteks tükkideks. Sega tükeldatud rabarber ettevaatlikult taina hulka ning vala küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Küpsetada 180C juures 35–40 min kuni kook on ühtlaselt kuldpruun ning sisse torgatud küpsetusvarras jääb puhtaks.
Serveeri jäätise või vaniljekastmega.