Aia tänava heitliku väljanägemisega ümbruses paiknev restoran Da Vinci ja kohvik Leonardo avasid uksed poole aasta eest ja paistavad silma rõhutatud autentsusepüüetega: pea kõik töötajad on itaallased ning ka roogade tooraine imporditakse Vahemere äärest.

Itaalia toit on küll maailmas ülipopulaarne, kuid sealseid päikeseküllaseid maitseid on muil mail üsna raske saavutada – mõistagi käib see eriti meie kliimavööndi kohta. Seepärast näib, et Da Vinci on Itaaliast toiduaineid tuues teinud õige otsuse – siin pakutav on enamasti selge ja värske maitsega.

Kohvik ja restoran on ühtmoodi napi sisekujundusega, kuid see ei jäta jahedat muljet – leebe ooker ja bordoopunane teevad olemise sundimatuks ja rahulikuks. Pilgupüüdmist on interjööris pigem välditud – nii kohviku- kui restoranipoolel on ümbrus pealetükkimatult soe ja lihtne.

Imemaitsvaid itaaliapäraseid eelroogi ehk antipasto’sid on restoranimenüüs mitmesugustes kombinatsioonides itaalia sinkidest ja juustudest grillitud köögiviljadeni. Antipasto dello Chef (110 krooni) kujutab endast peamiselt juustudest koosnevat suupistetaldrikut. Siin leidub mitmesuguseid maitsestatud pehmeid juuste, täidetud singiviile ning päikesekuivatatud tomatit nii juustu kui ka tuunikalaga kombineeritult. Lisaks maitserohelist, oliiviõlija rosé-pipra teri. Peakoka valik on täistabamus – mitmekesine maitsete galerii, eriti käsikäes klaasikese veiniga (ka enamik neist tuuakse Itaaliast).

Pearoale eelneb itaalia tava kohaselt pastakäik – muuhulgas on menüüs kohapeal valmistatud ravioolid ja gnocchi’d. Valik langeb seekord aga hoopis crema al tartufole (65). Menüü kirjeldab seda rooga kui trühvli ja seente pasteeti koos isetehtud saiaga, ehkki võhikule meenutab toit pigem ülipaksu suppi – lopsakalt rammusat ja tugeva seenemaitsega. Röstsaiaviilud lisavad pehmele seenepadjale pisut teretulnud nurgelisust.

Põhiroog – lestafilee krevettide ja krevetikastmega (120) – jätkab oma maheda maitsega eelmise käigu poolt alustatut. Enam vaheldust igatsev külastaja valiks ehk pigem mõne liharoa – näiteks loomaliha trühvlikastmes (160), mis kuuldavasti on praegu restorani populaarseim toit.

Itaalia kombe kohaselt serveeritakse lisand eraldi taldrikul. Ka siin on lisaks tavapärasele kartulile-riisile hulk põnevaid variante, nagu tomati-rucola salat või ahjus küpsetatud paprika. Grillitud köögiviljad (60) on kindla peale minek – mahlakad, kerged ja tugeva maitsega.

Lihtsaim viis Da Vincis kõhtu täis saada on ilmselt pitsa, mida valmistatakse traditsioonilises (ja ainuõiges) kiviahjus. Siinsed retseptid kõlavad tavapärasest põnevamalt ning pitsasid valmistatakse itaalia tava järgi valge juustuga.

Teist head Itaalia tava järgib Da Vinci / Leonardo ka magustoitude leheküljel: siin pakutakse kohapeal valmistatud jäätist. Gelato artigianale della casa ai 3 gusti (75) sisaldab kolme erineva maitsega jäätisepalli, mis kõik mekivad rikkalikult: toekatest martsipani- ja šokolaadimaitselistest külmutatud marju sisaldava värske ja mahlaka mustikajäätiseni. Muide, proovida tasub ka semifreddo di castagne’t, kastanijäätist (60), mis on küll pigem koogilõik (semifreddo tähendabki tõlkes “poolkülma” ning ei püüagi jäätisena käituda), kuid maitseb üsna eksootiliselt, eriti koos hapuka keedisega.

Kohv on maja mõlemas pooles mõistagi itaaliapäraselt täiuslik.

Restoran Da Vinci / kohvik Leonardo

Aia 7

Kohvik E-N 10-24, R-L 10-01, P 12-23

Restoran E-N 12-24, R-L 12-01, P 12-23

Hinne: 8