Retseptivõistlus: Tort isamaale
Oma kokandusliku loomingu saab saata kokandusportaali Nami-Nami traditsioonilisele retseptikonkursile. Retseptid ja fotod magusatest või ka soolastest tortidest on oodatud 28. veebruarini. Parimaid tordimeistreid ootavad auhinnad. Tingimustest loe lähemalt www.nami-nami.ee.
Isamaaline šokolaadi-kodujuustu tort
Põhjaks läheb vaja
■4 muna
■2 dl suhkrut
■2 dl jahu
■1 tl küpsetuspulbrit
■4 sl kakaopulbrit
■1 tl vanillsuhkrut
■25 g võid
■1 sl vett
Immutamiseks
■3 sl kanget kohvi
■3 sl likööri Vana Tallinn
Vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks (vähemalt 5–6 minutit). Sega jahu, küpsetuspulber, kakaopulber ja vanillsuhkur omavahel ning sõelu munavahu hulka. Kuumuta või ja vesi keemiseni, lase pisut jahtuda ning sega tainasse. Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Kummuta kook vormist välja, lase jahtuda ning lõika kaheks kettaks. Sega kohv ja liköör ning immuta tordipõhjad.
Täidiseks
■300 g kodujuustu
■2 sl suhkrut
■2 sl likööri Vana Tallinn
Pane želatiin külma veega paisuma ning sulata siis kuumaveevannis. Sega kodujuust, liköör, suhkur ja sidrunimahl. Sega juurde želatiinilahus ja lõpuks vahustatud koor. Pane üks tordipõhi vormi, kata kodujuustuseguga ning aseta peale teine tordipõhi. Lase külmkapis vähemalt 2 tundi tarduda.
Tordiglasuuriks
■250 g kondiitrišokolaadi
■1,25 dl vahukoort
■1 sl võid
Tükelda šokolaad ning lase koos koore ja võiga väikesel kuumusel sulada. Sega läbi ning vala pool glasuurist koogi keskele. Määri palettnoaga peale ja külgedele laiali ja tõsta tort natukeseks külma. Kata teise glasuurikihiga (kui glasuur on vahepeal tahkunud, siis sulata väikesel kuumusel uuesti voolavaks). Äärista šokolaadisse kastetud küpsistega ja pane taas külma.
Äärteks
■14 Lady’s Fingersi küpsist
■250 g kondiitrišokolaadi
■0,75 dl vahukoort
■1 tl võid
Lõika küpsised pooleks ning kasta madalal kuumusel koos koore ja võiga sulatatud šokolaadisse. Lase küpsetuspaberil tahkuda.
Kaunistamiseks
■50 g valget šokolaadi
Tükelda šokolaad ning pane mini-grip-kotti. Suru kotist õhk välja, sulge kott ning pane kuuma vette. Kui šokolaad on sulanud, lõika nurka pisike auk ja kaunista tort rahvusliku mustriga.
Sille Vadi
http://toidutegu.wordpress.com/ (üks tunamullustest võitjatest)