Eriti mihklid on iirlased lambaliha valmistamise peale, mille nad aeglaselt ja madalal temperatuuril lausa suussulavaks küpsetavad. Legendaarne Guinnessi õlu sobib hästi nii ahjuliha kõrvale pruukimiseks kui selle glasuurimiseks. Saareriigi rahvustoitude seast leiab palju kalaroogi ja muidugi kartulit, mis on läbi ajaloo iirlaste toidulaual vaat et kõige olulisemat rolli mänginud. Üks õige iiri söömaaeg tähendab kartulitoite vähemalt kahel eri moel. Kartuliputru valmistavad nad nii, nagu meiegi seda teeme, kuid maitsestamisel kasutatakse kindlasti muskaatpähklit. Klassikaline boxty ehk kartulipätsike sobib hommikueineks, isutekitajaks õlle või viski kõrvale, aga ka kalaroogade lisandiks. Toidueelistustes tunduvad iirlased pigem konservatiivsed ning traditsioonilisest õunakoogist ei tüdineta seal kandis ealeski.

Iiri Suursaatkonna toel toimuvad sel kuul hotell Meritoni söögikohtades Iiri nädalad, kus peakokk Timo Ruuto pakub nii koduseid kui pisut peenemad iiri maitseid, rääkimata tuntud õlle-, likööri- ja viskibrändidest.
Kartulipannkoogid (boxty)(sellest kogusest saab 12 pätsikest)

Vaja läheb

500 g kartuleid
75 g jahu
2 muna
50 g võid
150 g hapukoort
1 tl soola
jahvatatud muskaatpähklit ja musta pipart

Valmistamiseks

koori kartulid, keeda 450 g kartulitest pehmeks ja suru pressiga pudruks. 50 g kartulitest riivi peenema riiviga ning sega kartulipudru hulka. Sega juurde jahu, lahtiklopitud munad ja pool võikogusest. Maitsesta muskaatpähkli, musta pipra ja soolaga ning vormi pätsikesed. Kuumuta pann ja prae pätsikesed allesjäänud võis mõlemalt poolt kaunilt kuldseks. Valmis kooke hoia ülejäänute valmimiseni ahjus soojas. Paku soojalt suitsulõhe ja hapukoorega.ÕllesoovitusÕllesorte on sel rohelisel saarel kümneid, kuid esmalt meenub ikkagi legendaarne kuiv stout Guinness, mis on statistika kohaselt iga teine Iirimaal joodud õlu.

Peaaegu must, kreemja tekstuuriga ja röstitud odralinnase mekiga, meeste õlleks tituleeritud Guinness on iiri roogade juurde ka kõige ootuspärasem õllesoovitus. Kange ja jõuline märjuke, kui aga valada Guinness pooleks vahuveiniga, saab kuulsa kokteili Black Velvet, mida sobib pruukida nii isutekitajana kui desserdi kõrvale.Iiri õunakookVaja läheb

500 g õunu
2 klaasi täistera- või nisujahu
200 g võid
1 munarebu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 tl kaneeli
näpuotsaga jahvatatud vürtsnelki
50 g pruuni suhkrut

Astelpajupüreeks

150 g asteplajumarju
50 g suhkurt
sorts vett

Valmistamiseks

haki või pika noaga kuubikuteks, lisa suhkur, muna ning küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu. Haki see kõik läbi ja suru käega palliks. Hoia tainapalli vähemalt tund jahedas. Seejärel rulli tainas õhukeseks ja säti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tainast lõika sobiva suurusega kettad, tee kahvliga mõned torked, et koogid ebaühtlaselt ei küpseks, ja tõsta 180kraadisesse ahju 15–20 minutiks küpsema. Jälgi, et kook muutuks pealt kenasti kuldseks. Vahepeal puhasta ja viiluta õunad ning sega pruuni suhkruga.

Võta koogid ahjust ja säti peale suhkrused õunaviilud, aga nii kärmelt, et kook vahepeal maha ei jahtuks. Puista vürtsnelgi ja kaneeliga üle ning tõsta veel veerandtunniks ahju.

Vahepeal sega astelpajumarjad suhkruga ja keeda paksu põhjaga potis vähese veega umbes 10 minutiga pehmeks. Jahuta saadud moos ja hõõru läbi sõela.

Valmis koogid serveeri soojalt koos vanillijäätise palliga. Raputa enne serveerimist peale tuhksuhkrut ning tõmba jahtunud astelpajupüreest triipe.