Rohelise saareriigi isutekitajad
Selles kuidagi õhulises ja ebamaiselt õrnas paigas võib mediteerida muistsete mungakloostrite vahel või saada osa paganlikest rituaalidest, mida kujutavad endast rahvapidustused. Iirlaste kohalikule toorainele ülesehitatud toidusedel on lihtne, värske ja tervislik. Klassikaks on iiri köögis mitmesugused hautised porgandi, naeri, pastinaagi ja kartuliga.
Eriti mihklid on iirlased lambaliha valmistamise peale, mille nad aeglaselt ja madalal temperatuuril lausa suussulavaks küpsetavad. Legendaarne Guinnessi õlu sobib hästi nii ahjuliha kõrvale pruukimiseks kui selle glasuurimiseks. Saareriigi rahvustoitude seast leiab palju kalaroogi ja muidugi kartulit, mis on läbi ajaloo iirlaste toidulaual vaat et kõige olulisemat rolli mänginud. Üks õige iiri söömaaeg tähendab kartulitoite vähemalt kahel eri moel. Kartuliputru valmistavad nad nii, nagu meiegi seda teeme, kuid maitsestamisel kasutatakse kindlasti muskaatpähklit. Klassikaline boxty ehk kartulipätsike sobib hommikueineks, isutekitajaks õlle või viski kõrvale, aga ka kalaroogade lisandiks. Toidueelistustes tunduvad iirlased pigem konservatiivsed ning traditsioonilisest õunakoogist ei tüdineta seal kandis ealeski.
Vaja läheb
■500 g kartuleid
■75 g jahu
■2 muna
■50 g võid
■150 g hapukoort
■1 tl soola
■jahvatatud muskaatpähklit ja musta pipart
Valmistamiseks
koori kartulid, keeda 450 g kartulitest pehmeks ja suru pressiga pudruks. 50 g kartulitest riivi peenema riiviga ning sega kartulipudru hulka. Sega juurde jahu, lahtiklopitud munad ja pool võikogusest. Maitsesta muskaatpähkli, musta pipra ja soolaga ning vormi pätsikesed. Kuumuta pann ja prae pätsikesed allesjäänud võis mõlemalt poolt kaunilt kuldseks. Valmis kooke hoia ülejäänute valmimiseni ahjus soojas. Paku soojalt suitsulõhe ja hapukoorega.ÕllesoovitusÕllesorte on sel rohelisel saarel kümneid, kuid esmalt meenub ikkagi legendaarne kuiv stout Guinness, mis on statistika kohaselt iga teine Iirimaal joodud õlu.
Peaaegu must, kreemja tekstuuriga ja röstitud odralinnase mekiga, meeste õlleks tituleeritud Guinness on iiri roogade juurde ka kõige ootuspärasem õllesoovitus. Kange ja jõuline märjuke, kui aga valada Guinness pooleks vahuveiniga, saab kuulsa kokteili Black Velvet, mida sobib pruukida nii isutekitajana kui desserdi kõrvale.Iiri õunakookVaja läheb
■500 g õunu
■2 klaasi täistera- või nisujahu
■200 g võid
■1 munarebu
■1 tl küpsetuspulbrit
■0,5 tl soola
■1 tl kaneeli
■näpuotsaga jahvatatud vürtsnelki
■50 g pruuni suhkrut
Astelpajupüreeks
■150 g asteplajumarju
■50 g suhkurt
■sorts vett
Valmistamiseks
haki või pika noaga kuubikuteks, lisa suhkur, muna ning küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu. Haki see kõik läbi ja suru käega palliks. Hoia tainapalli vähemalt tund jahedas. Seejärel rulli tainas õhukeseks ja säti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tainast lõika sobiva suurusega kettad, tee kahvliga mõned torked, et koogid ebaühtlaselt ei küpseks, ja tõsta 180kraadisesse ahju 15–20 minutiks küpsema. Jälgi, et kook muutuks pealt kenasti kuldseks. Vahepeal puhasta ja viiluta õunad ning sega pruuni suhkruga.
Võta koogid ahjust ja säti peale suhkrused õunaviilud, aga nii kärmelt, et kook vahepeal maha ei jahtuks. Puista vürtsnelgi ja kaneeliga üle ning tõsta veel veerandtunniks ahju.
Vahepeal sega astelpajumarjad suhkruga ja keeda paksu põhjaga potis vähese veega umbes 10 minutiga pehmeks. Jahuta saadud moos ja hõõru läbi sõela.
Valmis koogid serveeri soojalt koos vanillijäätise palliga. Raputa enne serveerimist peale tuhksuhkrut ning tõmba jahtunud astelpajupüreest triipe.