Ürdiköögi taskusõnastik
1. Võõrkeelses kokakirjanduses võib kohata terminit fines herbes, mis on klassikaline ürdikooslus murulaugust, petersellist, estragonist, piparrohust, mida kasutatakse hakitult ning lisatakse vahetult enne roa valmimist näiteks pajaroogadesse jne.
2. Bouquet garni on nimetus maitsebuketile, kuhu köidetakse kokku tüümianioks, loorberileht, peterselli- ja sellerivars. Ürte keedetakse porrulehte mähitult ning võetakse leeme valmides sellest välja. Enamasti kasutatakse kimbukest aeglaselt ja mitmeid tunde tulel valmivates roogades.
3. Herbes de Provence on segu värskeid ja kuivatatud ürte – tüümian, rosmariin, loorber, basiilik, piparrohi ja ka lavendel.
4. Gremolada on milanolaste lemmiksegu, kuhu kuuluvad hakitud sidrunikoor, küüslauk ja petersell. Selle koht on pajaroogades.
5. Persillade on ürdisegu petersellist ja küüslaugust, mida lisatakse roogadesse vahetult enne valmimist, aga mõnikord pannakse seda ka saia- või pitsataignasse.
6. Pesto on vahest kõige tuntum ürdine maitselisand, see segatakse blenderis kokku värskest basiilikust, oliiviõlist, parmesanist, küüslaugust ja piiniaseemnetest.

Röstitud kammkarbid peterselli- ja šalotikreemiga
Kahele

• 6 tk kammkarpe
• võid praadimiseks
Tomati-spargli concassée
• 100 g kuubikuteks
tükeldatud tomati viljaliha
• oliiviõli
• sidrunimahla
• 100 g spargleid
• tüümiani
• valget veini
Šalottsibulakreem
• 4 šalotti
• 4 dl valget kuiva veini
• 4 dl rõõska koort
• 1 oks estragoni
• valget pipart
• 2 spl hapukoort

Lehtpeterselli kreem
• 2 dl kanapuljongit (või kasuta kanapuljongit)
• 2 spl oliiviõli
• suur punt lehtpeterselli
• 2 spl värskelt pressitud sidrunimahla
• võid
• soola
• pipart

MAITSERIKAS: Kammkarpe on lihtne teha, head köögiviljalisandid aga nõuavad nii aega kui osavust.