Selgus, et Ö lakooniline mustvalge interjöör omandab külastajaid täis saaliga hoopis mahedamaid pooltoone ning õhkkond on siin hubane ilma minimalistlikust elegantsist midagi loovutamata. Ja võidumenüü tõi mõistagi täismaja.

Konkursil auhinnasaju avanud eelroa – angerjasuupiste – valmistasid kokad külaliste silme all ning tegevust kommenteerinud peakokk Roman Zaštšerinski tõestas, et on lisaks muule ka andekas showman.

Nagu teisedki road, sisaldas eelroog vaid Eesti päritolu toiduaineid imeõrnaks pitslinikuks kuivatatud peedijulienne’ist taldrikupõhjal kuni koduvetest püütud ja kümneaastases Põltsamaa veinis keedetud angerjani. Angerjas oli tõepoolest sulgpehme ja mahlakas, lisaks andsid roale erkoranži ja helekollast värvi heeringa- ja peipsi tindi marja kuhilad – harjumatu, kuid põnev kombinatsioon. Rikkaliku mustjuuresalatiga andis see toit mitmetahulise maitseelamuse, kus oli nii marjaveini mahedust kui värske salati erksust.

Teine käik – täidetud luts – püüdis pilku lisandiga: roosakat värvi orsotto kujutas endast Ö kokkade vaimukat improvisatsiooni mulgikapsaste teemal, põhikoostisosaks kruubid ning õige pisut hapukapsast ja peekonit. Tagasihoidlikku ja mahedat lutsukala ja loomu poolest ju üsna tuimavõitu kruupe ergastas kärtsoranž astelpajukaste, nii et kõik kokku maitses ühtaegu nii eestipäraselt kui eksootiliselt. Küps Alsace’i Gewürztraminer andis sellele roale veelgi julgemad piirjooned.

Põhiroog seevastu oli ühtaegu tuttav ja tavatu: sea mille-feuille baklažaanikoogi ja paprikakastmega. Taldrikul kujutas see seafileekihtidest vormi, mille muutis huvitavaks värske suitsumaitse. Mis seal salata, selleta oleks raske seafileest nii nõtke maitsega rooga valmistada. Tegu oli Peterburi konkursi black-box-kategooria võistlustööga, kus roog tuli valmistada etteantud toiduainetest (“sellest, mis turult toodi”, nagu kommenteeris Roman Zaštšerinski). Filee suitsutati kohapeal improviseeritud suitsuahjus ja puulusikast lõigatud laastudest tulel. Seda lugu räägivad Ö kokad ilmse uhkusega.

Kas neis roogades oli Eestit? Päris kindlasti. Aga stiili? Veel enamgi. Mänguruumi jagub ka koduses köögis, kas pole?