Vaja läheb

? 3 kollast paprikat

? 3 punast paprikat

? 60 g parmesani

? 30 g piiniaseemneid

? peotäis basiilikut

? 1 küüslaugu küüs

? oliiviõli

? soola ja pipart

Valmistamiseks

rösti paprikat 190kraadises ahjus, kuni koor läheb mustaks. Hoia kaanega anumas, kuni paprika on jahtunud ja laseb end koorida. Seejärel viska kõik koostisosad kaussi ja surista saumikseriga soovitud konsistentsini. Pestot võid katsetada ka pastakastmeks, cannelon’ide või tigupasta täiteks, pitsapõhja katteks või lisandina salaami ja oliivide juurde. Serveerida võid pestot ka röstitud pika saia viilul koos pecorino juustu, kõrvitsa- ja piiniaseemnetega.

Kruubisalat salaami ja vinnutatud tomatitega
Kahele

Vaja läheb

? 100 g kruupe (kaal on keetmata kruupide kohta)

? 180 g tomateid vinnutamiseks

? 100 g punast sibulat

? 20 g parmesani laaste

? 80 g türgi ube

? 10 g rukolat

? 20 g kõrvitsaseemneid

? 10 g tüümiani

? 20 g üliõhukesi salaamiviile

? 4 rukola lehte

Kastmeks

? oliiviõli

? palsamiäädikat

? soola ja pipart

Valmistamiseks

keeda kruubid loorberilehe ja soolaga maitsestatud rohkes vees.

Lõika tomatid sektoriteks ja piserda neile natuke õli ja palsamiäädika segu. Lisa purustatud küüslauk, tüümian, sool, pipar ja terake pruuni suhkrut. Hoia 50kraadises ahjus, kuni tomat on poolkuiv ja magusamaitseline.

Keeda türgi oad väheses soolvees pehmeks.

Rösti kõrvitsaseemned.

Kõige lõpuks prae sibul, pane pannile kruubid siis, kui sibul on juba pisut kuldne. Seejärel lisa vinnutatud tomatid, türgi oad, salaamiviilud ja osa kõrvitsaseemnetest. Eemalda segu tulelt ja kui kõik on veel soe, sega läbi palsami-vinegreti ja värskete rukolalehtedega. Maitsesta. Serveerimisel kaunista parmesanilaastude, kõrvitsaseemnete ja rukolaga.

Hea teada: 

Sügisene gurmeeturg NOP’i hoovis toimub sel laupäeval kella 11-st. Kokku tulevad itaalia, kreeka jt rahvusköökide esindajad, sügissaaduste pakkujad taludest ja erinevad Eesti väiketootjad. Kui keegi teab küpsetajaid, mooskeetjaid, muude toredate toodete tegijaid, siis andke teada, et  neid oodatakse Gurmeeturul. Rohkem infot blog.nop.ee.