Ruudulise seelikuga peakoka road
“Šoti köök sarnaneb oma olemuselt paljuski eesti köögiga,” ütleb Alert ja võrdleb pasteedi- või sülditegu šoti rahvusroogade valmistamisega. Haggis’t teeb ta siiski vaid tähtpäevadeks, kuna see töö on aeganõudev ja vajaminevaid lambaosiseid turult keerukas hankida.
Vaja läheb
■500 g ehk võrdses koguses kõiki lambarupskeid (kops, süda, neerud, maks, lambahakkliha)
■200 g pehmeks keedetud kaerakruupe
■1 lambamagu või maovõrk
■3 sibulat
■1 küüslauk
Maitsestamiseks
■peterselli, tüümiani, rosmariini, loorberit, vürtsi
■sorts õli
Valmistamiseks
keeda rupskeid soola, loorberilehe, musta pipra ja vürtsidega maitsestatud vees 40 minutit. Jahuta ja aja koos sibulate ja küüslauguga läbi hakklihamasina. Kuumuta õli pannil ning prae rupskisegu ja lambahakkliha kergelt pruuniks. Lambamao võib muidugi šoti traditsioonide kohaselt kuumade kividega täites ette valmistada, aga lihtsam on siiski mao asemel kasutada maovõrku. Maovõrk täida haggis’e täidisega ja pane 40 minutiks 185kraadisesse ahju. Valmis haggis valatakse peolaual viskiga üle ning süüdatakse põlema. Serveerimisel lõika haggis lahti. Seda arhailist rooga söö koos pohlamoosi ja kaalikapudruga.
Vaja läheb
■2 kohafileed
■1 suvikõrvits
■1 paprika
■200 g seeni
■100 g vahukoort
■sorts valget veini
■sorts õli ja noaotsatäis võid
Maitsestamiseks
■soola, pipart, laimimahla, värskelt hakitud tilli
Valmistamiseks
rösti kohafilee kuumal pannil või ja õli segus. Maitsesta soola, pipra ja laimimahlaga. Lisa vahukoor ja aja keema. Tõsta pann 3–4 minutiks 165kraadisesse ahju.
Voki pannil kuumas õlis tükeldatud seened, paprika ja suvikõrvits. Soovi korral võid maitset timmida vokikastmete, soola ja pipraga.
Aromaatne ja hapukas-magus Alsace Riesling Hauller 2008 on hea veinivalik valge kala juurde.
Vaja läheb
■200 g toorjuustu
■100 g maitsestamata jogurtit
■3 sl jahu
■2 muna
■2 sl suhkrut
■1 tl küpsetuspulbrit
■100 g pohli
■0,5 tl vanillisuhkrut
■1 rull šokolaadirullbiskviiti
■kaunistamiseks maasikaid
Valmistamiseks
lõika rullbiskviit viiludeks ja kata sellega küpsetuspaberiga vooderdatud vormipõhi. Sega omavahel toorjuust ja jogurt, vahusta munad suhkruga ja lisa vanillisuhkur. Saadud segusse sõelu sisse küpsetuspulbriga segatud jahu, lisa pohlad ja vala segu vormi. Küpseta 165kraadises ahjus 35–40 minutit. Serveeri sooja vanillikastme ja maasikatega, juurde paku mahedamaitselist viskit.
Glenmorangie on tuntud oma magusa ja sidrunise aroomibuketi poolest, kus on aimata ka nelki. Kõige olulisema nüansi maitse kujunemisel annab vaatide valik, kus kõigepealt hoitakse burboonviskit. Glenmorangie viskivabrik oli üks esimesi, kus hakati eriti hoolikalt valima ja katsetama puiduga. On leiutatud protseduur, mida kutsutakse “järelviimistluseks” – alles viimasteks küpsemisaastateks valatakse Nectar D’Ori viski sauterne’i-vaati. Maitses on tunda sidrunit, mis on suurepäraselt vanilliga tasakaalustatud. Sauternes’i veini nüanss on tuntav; naiste lemmik. Fotol demonstreerib viskit Šoti klubi assistent Merlyn Lukk.