Rohkem kui toiduaine

 

Alljärgnev pikk loetelu põhineb ligi 40 aasta pikkusel uurimistööl nii lääneriikides kui ka Jaapanis. Tulemused näitavad, et sojavalkude regulaarne (kuus korda nädalas) tarbimine tekitab järgmisi positiivseid nihkeid:
• alandab märgatavalt vere kolesteroolisisaldust
• parandab südametegevust
• mõjub arterite seinu tugevdavalt ja puhastavalt
• soodustab seedimist ning vähendab kõhukinnisust
• lagundab sapikive ja aitab ära hoida uute kivide teket
• reguleerib veresuhkrusisaldust ja insuliini tootmist
• vähendab vähki haigestumise ohtu
• menopausis korvab edukalt looduslikke östrogeene
• stimuleerib mõlema soo suguhormoonide teket
• aitab ära hoida osteoporoosi ehk luude hõrenemist
• seob ja viib välja toksilisi aineid
• ravib närvinõrkust, tugevdab kogu närvisüsteemi
• sarnaselt šokolaadiga tekitab rahuldus- ja heaolutunde
Ühe hiljuti lõppenud laiapinnalise praktilise uurimistöö tulemuste põhjal julgevad teadlased väita, et sojas leiduv koliin taastab seoseid ajurakkude vahel, võimaldades kurikuulsa Alzheimeri tõve kulgu oluliselt aeglustada ja isegi peatada.