Põhjuse just täna soome toidukultuurist rohkem rääkida, annab põhjanaabrite pereettevõtte Fazeri 120 aastane sünnipäev. Väärikaks tähtpäevaks on Soome suursaatkonna kokk Ants Uustalu koos Fazeri teenindusköögi koka Indrek Mihkelsoniga saatkonnas toimuva vastuvõtu toitudeks valmistanud soome ehedaid maitseid. Kuna aga tooraine kodulähedus on oluline, siis koha püüti ikka Eesti vetest, sinep pärineb Põltsamaalt ja porgandid just sellest piirkonnast, kus pinnas porgandile magusa maitse juurde annab. Suursaadiku proua Taru Härkonen on Soome metsadest arvestatava metsvaarika- ja seenevaru korjanud ning saatkonna vastuvõtul pakutavates toitudes on neid ka kasutatud.

Maitsete sensatsioon on see, mille poole Soome üks tuntuim perefirma enda sõnul aastakümneid on püüelnud. Eestis on tegutsetud juba üle 18 aasta, millest viimased neli aastat on Fazeri teenindusköögis maitseid timminud Indrek Mihkelson. Fazeri tootearendust vedava Mihkelsoni sõnul on tal väga vedanud, kuna Soomes, kuhu enamus Indreku loodud tooteportfellist läheb, on tunda tugevat lisa- ja säilitusainete vastast sotsiaalset survet. “Minu tööks on nuputada alternatiivseid meetodeid, kuidas valmistoit säiliks ja maitseks ilma liigse keemiata,” rõhutab Mihkelson.

Hinnatud on lihtsad ja puhtad maitsed. Julguse valmistada lihtsalt, annab teadmine tooraine headusest, mille maitset ei pea millegagi peitma ega täiendama.

Koha pirnisinepi, porgandipüree ja sibulaga

neljale

Vaja läheb:
4 väikest kohafileed
2 küpset pirni
1 sl sinepit
30 ml vahukoort
2 sidruni mahl
4 noort rohelist sibulat
3 suuremat porgandit
30 g võid
sool, pipar ja suhkrut
vett

Valmistamiseks
eemalda kohal narmendav nahk, lõika parajaks tükiks ja võta luud välja.
Määri nahapool võiga, maitsesta soola ja pipraga, rösti pannil kuldpruuniks. Seejärel pigista peale sidrunimahl.

Pirnisinepiks
koori pirnid ja eemalda sisu. Keeda pirnid väheses suhkruvees pehmeks lisa sinep ja püreesta. Maitsesta saadud segu sidrunimahla ja suhkruga.

Porgandipüree
tee nagu tavaliselt ikka — keedetud porgandid püreesta, lisa tükike võid, et tekiks ilusa läikega ja kreemjas mass.
Rohelisel sibulal lõika otsad poolviltu maha. Auruta kergelt ja jahuta jäävees. Piserda õliga ja maitsesta helbesoolaga. Serveeri koos kalaga.


Metsvaarikaterriin

Vaja läheb:
4–6 laimi
2 želatiinilehte
75 g suhkrut (maitse järgi)
peotäis metsvaarikaid
vett

Valmistamiseks
riivi laimikoor tsitrusriiviga ja pigista laimist mahl välja. Laimikoored pane suhkru ja 50 ml veega kastrulisse ja kuumuta kuni suhkur on sulanud.
Želatiinilehed pane vähese veega paisuma. Kurna siirupist välja laimikoored ja sega sisse želatiin ning seejärel laimimahl.

Pane metsvaarikad ühe kihina terriini vormi ja vala siirup peale. Tõsta külmkappi tahenema. Kui siirup on tardunud, pane järgmine kiht vaarikaid. Nii jätka, kuni terriini vorm saab täis. Serveerimisel lõika tardunud terriinist parajad viilud.

Laimimahla asemel võib kasutada ka kvaliteetset viina või akvavitti.

Kaunistuseks
1 munavalge
100 g suhkrut
värsket tüümiani

Vahusta munavalge ja kasta sinna sisse värske tüümiani oksake. Eemalda tüümianilt üleliigne munavalge ja tupsuta suhkrus. Kuivata 45 kraadises ahjus resti peal pool tundi.