Veise-carpaccio
kahele

Vaja läheb:

200 g veise sisefileed (jahutatud)
½ tl soolahelbeid (Maldon)
3 sl rapsiõli (külmpress)
70 g juustu (Grana Padano)
70 g erinevaid värskeid salateid (rukola, peedilehed, mizuna jt)
2 sl seedermänniseemneid
½ sidrunit
2 tl vedelat mett
40 g tomateid (päikese käes kuivatatud)
Maitse järgi värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamiseks

puhasta veisesisefilee kelmetest ja lõika õhukesteks viiludeks. Nüüd säti need kahe paksema toidukile vahele ja rulli tainarulliga hästi õhukeseks. Eemalda üks kile ja keera lihaviilud tagurpidi taldrikule ning eemalda teine kilepool. Maitsesta soola ja pipraga ning piserda üle õliga. Riivi juust küpsetuspaberist lõigatud ribadele ja küpseta 180kraadises ahjus kuldkollaseks. Ahjust välja võttes keera kohe koos küpsetuspaberiga ümber klaaspurgi – nii saad ilusa ümmarguse ringi.

Vispelda sidrunimahl, mesi ja rapsiõli ning lisa peeneks tükeldatud tomatid. Kastme hulka sega erinevaid värskeid salatilehti ning serveeri salat krõbeda juusturõnga sees. Veise carpaccio kaunista söödavate lilleõite ja ahjus röstitud seedermänniseemnetega.


Kitsejuustu salat maasikatega
kahele

Vaja läheb:

170 g kitsejuustu
130 g maasikaid
2 saiaviilu
2 sl basiilikupestot
70 g erinevaid värskeid salateid (rukola, peedilehed, mizuna jt)
½ sidrunit
2 tl vedelat mett
3 tl rapsiõli
2 sl palsamisiirupit
2 tl likööri (Cointreau)
2 sl värskelt pressitud apelsinimahla
1 apelsini riivitud koor
peotäis erinevaid seemneid
maitse järgi värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamiseks

määri pesto saiaviiludele ja lõika kitsejuustust 1 cm jämedused viilud peale. Aseta 180kraadisesse ahju ja küpseta seni, kuni juust hakkab sulama.

Sega omavahel sektoriteks lõigatud maasikad, siirup, liköör, riivitud apelsinikoor ja värskelt pressitud apelsinimahl. Lase maasikatel pisut maitsestuda ja tõsta ahjust võetud kitsejuustusaiade peale. Sega omavahel värskelt pressitud sidrunimahl, mesi ja rapsiõli ning lisa erinevaid salatilehti. Salatipesa tõsta maasikate peale. Kaunista söödavate lilleõite ja röstitud seemnetega.


Suvemarjadega juustukook
Koogipõhjaks:

135 g kaeraküpsiseid (Jyväshyvä)
50 g võid
35 g suhkrut
(26 cm läbimõõduga ja 6 cm kõrge vorm)

Katteks:

500 g toorjuustu
80 g suhkrut
3 suuremat muna
pool vaniljekaunast

Valmistamiseks

purusta küpsised ning sega küpsisepuru toasooja või ja suhkruga. Saadud segu suru küpsetuspaberiga kaetud rõngasvormis korralikult ühtlaseks. Küpseta eelsoojendatud ahjus 160 kraadi juures 10–12 minutit ja jahuta maha.

Vahepeal löö munad kaussi ja vahusta poole suhkrukogusega tugevaks vahuks. Toorjuust vahusta teise poole suhkruga kohevaks vahuks ja sega munavahuga kokku. Lisa vaniljekaunast noaotsaga tõmmates vaniljeseemned, sega hästi läbi ja vala jahtunud koogipõhjale. Küpseta eelsoojendatud ahjus 160 kraadi juures 25-30minutit, kontrollides keskelt puutikuga koogi küpsust.