Suitsujuustukrõpsud

>100 g suitsutatud kadakajuustu

Riivi juust, aseta küpsetuspaberile ja pane 180kraadisesse ahju umbes 7–10 minutiks küpsema. Juust peab sulama ja olema krõbe. Lase jahtuda ja purusta väikesteks tükkideks.

Sibulapüree

>5 sibulat

>50 ml oliiviõli

>300 ml kanapuljongit

>soola

Lõika sibulad pooleks. Prae oliiviõlis ilusa värvini ja pane ahjunõusse. Lisa sool ja kanapuljong. Kata kaane või fooliumiga ja küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 60 minutit (kuni sibul on täitsa pehme). Püreeri kannmikseris.

Orsoto

>150 g odrakruupe

>3 sl päevalilleõli

>2 sibulat

>100 ml valget veini (nt õunaveini)

>500 ml kanapuljongit

>100 g toorjuustu

>soola, värskelt jahvatatud musta pipart, palsamiäädikat, värskeid ürte

>200 g sibulapüreed

Keeda oder poolpehmeks (u 25 minutit), senikaua haki sibul väikesteks kuubikuteks. Kurna oder läbi sõela. Hauta sibulat päevalilleõlis 3–4 minutit (kuldpruuni värvust saada pole vaja), lisa oder ja prae veel paar minutit. Lisa valge vein ja keera tuli nõrgemaks. Seejärel vala juurde 1/3 puljongist ja oota, kuni see odrakruupidesse imbub. Lisa puljongit edasi sortshaaval senikaua, kui oder valmis on. Lisa toorjuust ja sega, seejärel lisa sibulapüree. Maitsesta soola, värske musta pipra ja palsamiäädikaga ning lõpuks raputa sisse hakitud ürte. Pudista peale suitsujuustukrõpsud ja serveeri.

Soe lahtine sibula-kilupirukas

>5–6 keskmist sibulat

>50 g oliiviõli

>50 g võid

>soola

>suhkrut

>värsket tüümiani

>300 g lehttainast

>100 g vürtsikilu

>vutimune serveerimiseks

Kuumuta pann, lisa oliiviõli ja või ning seejärel ribadeks hakitud sibul. Prae pidevalt segades, kuni sibul omandab kuldpruuni värvuse, on pehme ega krõmpsu. Maitsesta soola, veidi suhkru, värskelt purustatud musta pipra ja paari oksa värske tüümianiga. Jahuta veidi maha.

Soojenda ahi 200 kraadini. Aseta alusele lehttainas ja sellele praetud sibul ning küpseta 15 minutit. Võta pirukas ahjust välja, lao peale vürtsikilud ja küpseta veel 2–3 minutit.

Õuna ja punase sibula kook

Punase sibula marmelaad

>200 g punast sibulat

>150 g moosisuhkrut

>200 ml vett

Haki sibul peenteks kuubikuteks. Pane koos suhkru ja veega potti ning hauta, kuni sibul on täitsa pehme. Sega tihti ja vajadusel lisa juurde vett.

Õunamoos

>200 g kooritud ja tükeldatud õunu

>100 g suhkrut

Keeda potis õunad suhkruga moosini.

Kook

>300 g muretainast

>200 g õunamoosi

>200 g sibulamoosi

>70 g toorjuustu

>3 õhukesteks viiludeks hakitud õuna

>20–30 g seedermänniseemneid

Rulli tainas ja aseta vormi. Määri põhja pool kogust õunamoosi, millele aseta pool hakitud õuntest. Nüüd lisa toorjuustu kiht, raputa peale seedermänniseemneid ja siis määri sibulamoosi. Lõpuks lisa ülejäänud kogus hakitud õunu. Kõige peale läheb õunamoos. Küpseta ahjus 160 kraadi juures 25–30 minutit. Serveeri tuhksuhkru ja kaneelijäätisega.