>200 g tagliatelle’t

>300 g mõõkkala fileed (sobib ka meriahven või kuldmerikoger)

>70 g musti kivideta oliive

>8 kapparit (soolata)

>1 küüslauguküüs

>16 keskmist kirsstomatit

>näputäis värsket tšillit, punet ja peterselli

>oliiviõli

Tee kirsstomatite naha sisse väike ristlõige, kasta hetkeks keevasse vette, seejärel jahuta külma veega ning eemaldada nahk.

Pane tagliatelle keeduvesi keema. Aseta mittenakkuv pann keskmisele kuumusele, lisa oliiviõli ja laiaks pressitud küüslauguküüs. Kuumuta ja eemalda küüslauk, kui see muutub õrnalt pruunikaks. Kalla pannile kuubikuteks lõigatud kalafilee ja prae 1 min. Lisa pooleks lõigatud kooritud tomatid, oliivid, kapparid ja tšilli. Prae veel 2 min. (NB! Jälgi, et kala ei muutuks liiga kuivaks.)

Pane pasta eelnevalt keema pandud vette. Keeda al dente, kurna ja lisa tagliatelle kastmele. Sega omavahel, puista peale kuivatatud punet, vajadusel lisa oliiviõli ja värskelt jahvatatud pipart.

Osso buco vasikalihast
neljale inimesele

>4 vasikakooti (osso buco, 1 tk 300–350 g)

>1 küüslauguküüs

>1 väike sibul

>1 keedetud porgand (al dente)

>0,5 l vasika- või veiselihapuljongit

>50 g jahu

>8–30 cl kuiva valget veini

>2 väikest anšoovisefileed õlis

>40 g kooritud tomateid (tomatipüree)

>2–3 sl oliiviõli

>0,5 sidruni koor

>maitse järgi soola, pipart ja peterselli

Eemalda valge äär osso buco tükkide ümbert. Prae peeneks hakitud sibul madalal kuumusel oliiviõlis õrnalt kuldseks. Maitsesta vasikas soola ja pipraga, tee jahuga kokku (üleliigne jahu raputa maha) ning prae sibulate sees mõlemalt poolt helepruuniks. Lisa pannile valge vein ning lase aurustuda, seejärel vala pannile veerand puljongi kogusest ja tomatipüree.

Kata pann kaanega ja lase lihatükkidel madal kuumusel 60–90 minutit küpseda (sõltub liha pehmusest), vahepeal keera ning lisa vajadusel puljongit. Viis minutit enne küpsetamise lõpetamist lisa riivitud sidrunikoor, võimalikult peeneks hakitud küüslauk, petersell, porgand, anšoovised ning vajadusel veidi soola ja pipart.

Osso buco kõrvale sobib suurepäraselt serveerida kartulipüreed porgandi ja/või selleriga ning risotot safraniga.

Mandariini ja valge šokolaadi moussekuuele inimesele

>300 g valget šokolaadi

>300 ml rõõska koort (35%)

>2 muna

>10 g želatiini

>0,5 l värsket mandariinimahla (sellest 15 ml želatiini sulatamiseks)

>4 cl mandariinilikööri (sobib ka apelsiniliköör)

Vala 350 ml värsket mandariinimahla potti ja kuumuta madalal kuumusel, kuni kogus on vähenenud 80 protsenti ehk lõpuks on järel 70 ml. Pane želatiin külma vette pehmenema. Sulata šokolaad kuumaveevannil, samal ajal klopi teises veevannis vahtu munad, kuni segu saavutab 40kraadise temperatuuri (umbes 2–3 min). Pigista želatiinist välja vesi ja pane koos 15 ml mandariinimahlaga potti keskmisele kuumusele. Sulata želatiin ühtlaseks.

Vahusta rõõsk koor. Vala munasegu sulatatud šokolaadi juurde ise pidevalt segades. Lisa liköör, siirupiks keedetud mandariinimahl ning sulatatud želatiin. Sega pidevalt, et kogu mass jahtuks (et protsessi kiirendada, võib seda teha jäävannis), kuid ole hoolas, et želatiin ei hakkaks kogu massi tarrendama. Kui segu on piisavalt maha jahtunud, lisa vaikselt, alt-üles liigutustega segades, vahustatud koor, kuni tekib ühtlane kohev kreem.

Pane magustoit külmikusse 4–5 tunniks tahenema. Serveeri taldrikul või dessertkausis meelepärase puuvilja (näiteks kooritud mandariini) või marjadega.