Konjakit on Meukowid valmis tanud juba 150 aastat. 1850. aastatel tegi Vene tsaar Aleksander II kahele Sileesiast pärit vennale, Auguste-Christophe ja Gustave Meukowile ülesandeks varustada õukonda konjakiga ning selleks tuli neil Cognaci linnast veine ja ka eau-de-vie’sid osta. Laevadega Venemaa vahet sõites otsustasid vennad Meukowid aga kohapeale oma konjakitootmise püsti panna. 1990ndatel hakati konjakit villima eksklusiivsesse pantri kujutisega pudelisse. Jaapanis ja Hiinas, kus panter sümboliseerib jõudu, nõtkust ja elegantsi, said merevaigukollased pantrikonjakid kiiresti popiks. Aasias samastub suur kass kvaliteedi, aga ka naudinguga. Hiinas näiteks on kuldne leopard edukuse sümbol.

Philippe Coste’i sõnul teevad nende konjaki eriliseks Grande Champagne’i piirkonna farmeritelt kokku ostetud parimad viinamarjad ja Meukowi konjakimeistri pehmem ja magusam käekiri. “Ugni Blanc on konjakitootmises kasutatav viinamari. Sellest saame destilleerides aromaatse eau-de-vie, mis omakorda prantsuse tammevaadis küpsedes oma struktuuri ja iseloomu omandab,” kirjeldab Coste trendikonjaki valmimist.

Skandinaavias konjakit armastatakse, soomlased joovad nii kohvi kui ka konjakit kõige enam inimese kohta kogu maailmas, aga ka eestlased on vägagi konjakilembesed. Suuremat sorti turuvallutamist Philippe Coste enda sõnul Eestis küll ei plaani, pigem panustab pikaajalisele koostööle ja pidepunktile vene turul tegutsemiseks. Meukowi kvaliteetkonjakit müüakse tänase seisuga 78 riigis.

Tähelepanu väärib seegi, et Meukow on suurtootjatest ainus 100% perefirma, kus põlvkondade kaupa on konjaki tootmise taset hoitud ja ettevõtte müügisurvele vastu pandud.

Auhinnatud hõrgud maitsed

Winevents on Hongkongis peetav rahvusvaheline konkurss, kus 2011. aastal auhinnati Meukowi VSOP konjakit hõbemedaliga. International Wine & Spirit Competition annetas 2004. aastal Meukowi konjakile kuldmedali VSOP kategoorias ning Konjaki Trofee konkursil on saavutatud kõikide kategooriate parima konjaki tiitel.

Tiitlitega pärjatud Meukowi konjak on puuviljase aroomiga, milles on aimata ka rosina, virsiku, sukaadi ja karamelli nüanssi. Tavapärasest pikem laagerdumisaeg ja eri vanusega konjakipiirituse (eau-de-vie) lisamine annab Meukow VSOP konjakile mõnusa pehmuse. Maitses on tunda pähkli, vanilli ja ploomi nüanssi. Sügav, ri kas ja värs ke im pulss taan dub ning su hu jääb pikk kuivatatud eksootiliste puuviljade ja tam me vaa di de ka dent lik jä rel mait se. Serveerida soovitatakse tulbikujulisest klaasist ja oleneb eelistusest, kas kehatemperatuuril või jääga. On ju teada, et konjak sobib kiireks ergutiks madala vererõhuga kimpus olijatele, samas aga mõjub rahustavalt ja aitab lõdvestuda.

Popid liköörid

Möödunud suvel kujunes kiiresti bestselleriks konjaki ja vanilli peeni maitseid ühendav Meukow Vanilla liköör. Kuldkollase värviga likööris lisandub nartsissi, lagritsa ning piimašokolaadi aroomile siidine ja võimas vanill. Karamelli, mandli ja kerge kaneelise maitsega napsu järelmaitses domineerivad puuviljad ja vanill. Soodavee või puuviljamahlaga pikendades saab elegantse kokteili. Meukowi teine liköör Espresso sobib kokteilide komponendiks, aga ka tiramisu või brüleekreemi valmistamisel.


Konjakitrühvlid

Vaja läheb

200 g tumedat šokolaadi
1 sl vahukoort
1 sl konjakit
2 sl kakaopulbrit
80 g tuhksuhkrut

Valmistamiseks

tükelda šokolaad väiksemasse paksu põhjaga keedupotti ja sulata aeglaselt tasasel tulel. Lisa konjak ja vahukoor.

Sega kakaopulber ja tuhksuhkur omavahel ühtlaseks massiks. Vormi šokolaadi-konjakisegust toidukile või kilekinnaste abil pallikesed. Veereta neid suhkruga segatud kakaopulbris ja pane serveerimisalusel mõneks tunniks külmkappi.