Selleks viilutan baklažaani ristipidi ja laotan viilud köögipaberile. Võimaliku kibeda maitse kaotamiseks riputan peale soola ja hoian 10 minutit. Viilutatud baklažaan kipub muidugi kiiresti tumenema. Selle vastu aitab sidrunimahl, millega viilud üle piserdan. Enne grillimist pintseldan need veel õliga üle ja grillin restil paar minutit mõlemalt poolt. Eraldi roaks tõstan grillitud baklažaanile peale tomati- ja mozzarrella-viile ning serveerin koos praetud kukeseentega.

Allesjäänud baklažaaniviiludest saab jällegi maitsva ahjuvormi. Selle valmistamiseks määrin pooltele viiludele pestot ja tõstan peale fetajuustutükke. Kõige peale sätin katteta baklažaaniviilud ning tõstan need seejärel ahjuvormi. Riputan üle riivjuustuga ja küpsetan 200kraadises ahjus 10 minutit.


Baklažaanipasta

neljale

Vaja läheb
1 baklažaan
300 g pennet
1 sibul
1 sl oliiviõli
300 g purustatud tomateid
100 g riivitud parmesani (võib asendada tükeldatud kitsejuustuga)
maitsestamiseks suhkrut, soola ja pipart
peotäis baisiilikulehti

Valmistamiseks

kuumutan pannil õli ning praen selles hakitud sibulaid ja väikesteks tükkideks lõigatud baklažaani umbes 5–7 minutit. Seejärel valan peale purustatud tomatid ja lisan näpuotsaga suhkrut. Hautan kaane all 5 minutit. Nüüd segan juurde juustu. Pasta keedan valmis vastavalt pakendil toodud juhendile ning segan seejärel kokku baklažaani-tomati seguga.


Veinisoovitus

Kergete suvetoitude juurde sobib Soave tipptootja Azienda Vitivinicola Leonildo Pieropan, Veneto Soave Classico DOC . Selle värvuselt erkkollase, kergelt roheka alatooniga veini delikaatsed lõhnad toovad esile mandliõite ja martsipani nüansse. Maitses on tunda puuviljasust, mis on happesusega hästi tasakaalus. Hea aperitiiv koos kergete suupistetega, aga ka suurepärane paariline sparglist, baklažaanist ja hernestest valmistatud suppidele ning salatitele. Vein harmoneerub hästi mereandide ja mageveekaladega.

Saadaval: Nop, Lucca restoran, Rucola, Rohujuur, Wine Way, Sfäär, Veiniruum ja Kristjan Peäske veiniriiul Kaubamajas.


Nädala retsept

Suvine pasta mereandide ja vereva oblikaga

neljale

Suvine pasta mereandide ja vereva oblikaga

Vaja läheb
200 g hiidkrevette
120 g tagliatelle pastat
100 g suhkruhernest
50 g kappareid
peotäis vereva oblika lehti
sorts oliiviõli
soola, pipart ja suhkrut

Valmistamiseks
keeda pasta al dente. Kuumuta pannil õli ja prae sellel krevette minuti jagu. Lisa praetud krevettidele suhkruherned ja kapparid, lase hetk kuumeneda ja sega kokku valmis pastaga. Kõige viimasena sega hulka verev oblikas.

Priidik Räis, restoran Lucca kokk