Tai Kadriorus
Tai restoran Villa Thai võtab päevase külastaja vastu rahuliku purskkaevuvulina ja vaikse nõudeklõbinaga. Interjöör ei raba millegi erilisega, kuid ei sega – tunned ennast nagu mõnes välisturistidele orienteeritud Bangkoki restoranis, kus eksootikat rõhutavad seintel stseenid rahvuseeposest. Suur veranda toataimedega on reserveeritud mittesuitsetajatele. Restoran on meeldivalt rahvarohke, peamiselt ülikondades härrasmehed. Villa Thai meeldiv praktika on päevased soodushinnaga (65–95 krooni) lõunad, mis sobivad kiirustavale bürooinimesele, kes päris seljankaga leppida ei taha.
Samades Vilmsi tänava ruumides, kus on ennegi siiamlikku restoranitegevust üritatud, on juba mõnda aega tegutsenud uus üritaja, kes on seekord teinud panuse tai köögile. Peakokk on Nepalist.
Armand Kokk jätab seekord päevapakkumised proovimata ja tellib parema ülevaate saamiseks road toidukaardilt. Hinnaklass on mõõdukas – vaid mereandide hinnad küünivad üle 200 krooni.
Sombuse päevaga sobib kuum supp: valik langeb suppidele tom kha koong (85), mis on kookospiimasupp kuningkrevettide ja tai ingveriga, ja tom yam thale (65) – terav supp kalmaari, krevettide, kala, sidrunilehtede ja sidrunirohuga. Pannkoogisarnase tai leivaga (küüslauguga või vürtsidega, 15) on supp priske kõhutäis. Huvitaval kombel jääb mõlemast roast domineerima sidruni maitse, kuningkrevettide kõrval sisaldab thai kha koong rohkeltðampinjoniviile, mis oleks võinud ka menüüs kajastuda.
Villa Thai pakub ka salateid ja külmi eelroogi, kuid õnneks (kogused!) jäid mul need seekord tellimata. Teise roana otsustasin seekord testida rammusalt kõlavat lambaliha pähklikastmes (fanaeng kae, 135), mis saabub hinnas sisalduva basmati riisiga. Kalorivaesema näitena eksootilisest köögist sobib aurutatud norra lõhe tom yam-kastmes (135). Hästi maitsestatud ja pehmeks marineeritud lambaliha pähklikastmes on maitsemeeli kõditav, ent ka väga toitev kõhutäis, pärast mida kaob töövõime mitmeks tunniks – nii et selle söömine tasub jätta õhtutundidele. Tom yam-kaste on magushapu kaste juurviljadega, selline nagu neid ka Uncle Ben’s pakub, ja lõhe on korralik lõhe.
Kuigi kõht väga täis, ei suutnud ma loobuda desserdist. Jäätisedessertide kõrval pälvib tähelepanu roog nimega praetud nuudlid meega (50). Rohke kuldkollane krõbe annus on serveeritud plombiirjäätisega ja maitseb väga eksootiliselt. Ent ettevaatust— hambaid see toit ei säästa.
Idamaise toidu loputab suurepäraselt alla jasmiinitee. Huvilisele on loomulikult olemas suur valik veine ja õlut.
Eeskujulik on Villa Thai puhul see, et ülejäänud toidu saab pakitult kaasa võtta. Teenindus asjalik ja korrektne.