Kui aga paastumine liialt radikaalne tundub, siis taimetoitlust tasuks vähemalt lihavõteteni elustiilina proovida. Taimetoidule üle minek tekitab sageli küsimuse, kas keha saab ikka piisava koguse toitaineid ja energiat. Viidata võib mitmele teaduslikule uuringule, mis tõestavad, et taimsed toiduained sisaldavad märksa enam bioloogilist energiat kui liha. Kuid mida teha, kui liha maitse ikka väga meeldib?

Joogaõpetus soovitab juurdunud harjumuste muutmiseks tekitada uue harjumuse ning suhtuda sellesse armastuse ja tähelepanuga. Taimetoidu harjumus võibki viimaks tõrjuda liha söömise harjumuse. Selleks on vaja õppida selgeks paar kergesti valmistatavat taimetoidurooga ja asendada nendega aeg-ajalt lihaga söögikord. Lisaks seedesüsteemi puhastumisele tekitab taimetoidule üleminek meeldivaid tundeid – tõuseb energeetiline tase ja selgineb teadvus. Brad Pitt, Richard Gere, Ozzy Osbourne, Lenny ­Kravitz, Meatloaf, Seal, Sting, Pink ja paljud teised kuulsad taimetoitlased teavad, millest ma räägin.

Kus taimetoitlased väljas söömas käivad? Päris taimetoidurestorane Eestis ju polegi. Üldjuhul sobivad taimetoitlastele enamikus restoranides kaks-kolm rooga, restoranis Riis on taimetoitlastele kokku pandud eraldi menüü, kus saab valida 25 roa vahel.
Kimchi

Vaja läheb
1 suur hiina kapsas
sama kogus porgandilaaste
1 õun
1 magus küps pirn
1 šalott
jupike ingverit
2 küüslauguküünt
50 ml kalakastet
tšillipulbrit ja meresoola

Valmistamiseks
pese kapsalehed kuumas vees ja hoia ööpäev soolaga kihiti laotuna toasoojas vajutuse all. Järgmisel päeval vala kapsast välja imbunud soolvesi ära. Kõik muud komponendid peale porgandi pane köögikombaini ja surista peeneks. Sega kapsasegu, porgandilaastud ning kalakastmest ja tšillipulbrist saadud marinaad omavahel. Lase veel mõni päev külmkapis seista. Serveeri koos riisi, tofu ja sojakastmega või lisandina mis tahes muule ­aasia toidule. Kimchi’t süües alaneb kolesterool, suureneb energia- ning vitamiinisisaldus organismis.Köögiviljad Kantoni austrikastmes

Vaja läheb
peotäis suhkruhernekaunu
1 porgand
pool väikest lillkapsast
sama kogus spargelkapsast (brokoli)
3–5 šampinjoni
1 tl pruuni suhkrut
1 sl heledat sojakastet
1 sl Hiina riisiveini või kuiva šerrit
1 sl õli
1 tl soola
2 sl austrikastet
0,5 tl purustatud küüslauku
1 tl purustatud ingverit
100 ml puljongit
1 tl tärklist

Valmistamiseks
vala õli kuumale pannile ja kuumuta selles küüslauk ning ingver. Seejärel lisa köögiviljad ja ülejäänud maitseained. Prae mõned minutid ning vala peale puljong. Kui köögiviljad on parajalt krõmpsud (mitte pehmed), lisa kastme paksendamiseks vees lahjendatud tärklis. Paku juurde aurutatud jasmiiniriisi.Kevadrullid

Vaja läheb
2 suurt porgandit
sama kogus riivitud peakapsast
peotäis riisinuudleid
5 kuivatatud seent
5 muna
punt koriandrit
50 ml heledat sojakastet
2 sl suhkrut
soola ja musta purustatud pipart
praadimiseks õli
10–15 kevadrulli filotaina lehte
serveerimiseks 150 g magusat tšillikastet

Valmistamiseks
riivi porgand ja kapsas võimalikult pikkadeks ribadeks. Keeda riisinuudlid ja lisa salatisse. Kuivatatud seeni hoia 5 minutit keevas vees, seejärel nõruta, haki ja lisa needki. Nüüd pane juurde ülejäänud maitseained ja muna ning sega omavahel. Prae saadud täidist väikeste kogustena kuumal pannil vähese õliga. Jahuta ja keera jahtunud segu tainalehtedesse. Kinnita rullid toore munaga ja friteeri kuumas õlis. Kevadrulle serveeri koos magusa tšillikastmega.Vaarika-kohupiimajäätis vahvlikorvikeses

Täidiseks läheb vaja
3 kulpi vanillijäätist
30 g maitsestamata pakikohupiima
3 sl külmutatud vaarikaid

Valmistamiseks
vahusta jäätis köögikombainis. Kui jäätis on juba mõnusalt pehme, lisa kohupiim ja vaarikad.

Vahvlikorvikesteks läheb vaja
50 g võid
40 g jahu
100 g tuhksuhkrut
2 munavalget

Valmistamiseks
vahusta munavalged ja lisa aeglaselt tuhksuhkur. Sulata või ja sega sellesse jahu. Vähehaaval lisa vahustatud munavalgetele või- ja jahusegu. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile suur supilusikatäis tainast ja aja laiali umbes 20 cm diameetriga ringiks. Küpseta 200kraadises ahjus mõni minut ehk kuldpruuniks ja siis kohe ahjust välja võttes keera vahvlid ümber tühja klaasi, hoides kätega äärtest kinni, et moodustuks korvike. Küpsetama peaks korraga kahte korvikest, sest muidu need kõverduvad enne, kui jõuad tainaringid klaasile sättida. Jahtunud korvike eemalda klaasilt ja täida jäätiseseguga.Veinisoovitus

Aasiapäraste toitude kaaslaseks sobib hästi keskmise täidlusega kuiv Hugel Gewurztraminer, eriti magushapu ja sweet tšillikastmega täiendatud roogadega. Selle veini aroom ja maitse peegeldavad Gewurztramineri klassikalisi nüansse. Parfüümiderohkus aroomis tasakaalustab veini mõõdukat täidlust ning maitseskaala nüansirikkust. Serveerimistemperatuur on 8–10 kraadi.

Ingveriga maitsestatud roogadega sobib kokku Mujuretuli ja Aleksandrou viinamarjast valmistatud Gruusia keskmise täidlusega ja sügava rubiinpunase värvusega poolkuiv vein Teliani Valley Kvanchkara. Kahe põlise viinamarjasordi koosluse tulemusena on aroomis tunda vaarika ja kirsi noote. Veini nauditav sametine ja moosine karakter väljendub küpsete puuviljade ning marjade külluslikus maitses. Selle legendaarse punaveini viinamarjad valmivad ­Racha piirkonna Khvanchkara küla istanduses. Serveerimistemperatuur on 15-17 kraadi.

Arvo Kask, veiniekspert