Montepulciano d´Abruzzo on Rooma ümbruse levinuim igapäevavein, mida müüakse poodide alumistelt riiulitelt  suurtes pudelites 2-3 euro eest. Loogiline, et see on ka restorani Contravento majavein.

Maitselt on see eestlaselegi sobiv: ei ole happeline, maitseb hoopis röstleiva, lagritsa ja mustade metsamarjade järele.  Montepulcianol on kuuma päikese ja küpsuse aroom, maitse on täidlane ja tõhus, saavutamata küll Sangiovese (sellest marjast tehakse Chiantit) nüansseeritust. Tegu on sirgjoonelise talupoegliku veiniga, mis mõeldud toidukõrvaseks libistamiseks liigse targutamiseta.

Montepulciano d´Abruzzo valge paariline Trebbiano d´Abruzzo pole nii kindel kraam. Muidu nii heas Contraventos on see ainus kehvapoolne asi. Montepulciano d´Abruzzo rose-varjanti kutsutakse nimega Cerasuolo.

Sirgjoonelise ja meeldiva Montepulciano leidsin viimati 63 krooni eest Norde Centrumi WineStore´ist (ma räägin Tallinnast, ime küll). Tootja Umani Ronchi, on Marche piirkonna suuremaid ja nimekamaid.

Paraku on maailmas palju inimesi, kelle varanduslik seisukord ei võimalda juua 63 kroonilist veini. Nad on lihtsalt nii jõukad, et nii odav vein ei käi nende tarbimisharjumustega kokkku. Just nende tarvis on loonud Abruzzi tootjad ka hinnalise ja tõesti väga hea Montepulciano. Tekkinud on väike grupp Montepulciano viljelejaid, kel vanad viinapuud ja piiratud saagikus ning kes toodavad pehmete tanniinidega ja madala happesusega veini, mis vastab rahvusvahelistele trendidele.

Neist esimene on on jõudnud ka meie turule: Dario d´Angelo Montepulciano d´Abruzzo 2001 aastakäik. Selle veini viinamarjad on kasvanud kõrgel päikesepoolsel mäenõlval ning laagerdunud 6-8 kuud prantsuse tammest vaatides. Veini aroom on küps ja liköörjas, selles ka veidi sõnnikut. Maitse on küps, pehme ja tuline, täis shokolaadi kirsse ja mustsõstart. Tootja arvates passib vein hästi vürtsikate roogadega. Seda veini leiab ehk ainult Gloria keldrist ligikaudu 300 krooni eest.

Ütlen kohe, et neile, kes hapet pelgavad on see vein kindlasti enam maitset mööda kui 300-kroonine Chianti Classico Riserva. Teine asi, et me pole ehk “talupojaveini” puhul sellise hinnaga harjunud. Aga see ongi ja härrastele mõeldud.