Täidetud kalkun apelsinikastmes

Vaja läheb
• 3 kg väike kalkun
• 2 tl soola
• 1 tl valget pipart

Täidiseks

• porrulauk
• sidrun
• 3 sl võid (80% rasva) pealt määrimiseks

Kastmeks
• kalkuni küpsetamisel tekkiv vedelik koos kanapuljongiga (kui päris puljongit ei ole, sobib ka puljongikuubik)
• 3 spl nisujahu
• 1 dl vahukoort
• ½ apelsini riivitud koor
• ½ apelsini mahl
• soola, pipart

Valmistamiseks
sulata kalkun ja maitsesta soola ning pipraga seest ja pealt. Pese ja lõika porrulauk juppideks. Pese ja viiluta sidrun. Täida kalkun sidruni ja porruga. Soojenda ahi 175 kraadini. Pane lind ahjuvormi nii, et esikülg jääks ülespoole. Pintselda pealt võiga ja küpseta ahju alumises osas 1,5 kuni 2 tundi. Proovi kalkuni kintsu pealt, kas liha on läbi küpsenud. Lihast välja tulev vedelik ei tohi olla roosa, vaid peab olema täiesti selge. Pane kalkun lõikelauale ja kata alumiiniumpaberiga. Sõelu kalkuni küpsetusvedelik ja lisa puljong nii, et kastet saaks 5 dl. Pane see potti. Sega jahu vahukoores ning seejärel lisa ülejäänud vedelik. Pidevalt segades keeda kastet 3–5 min. Maitsesta enne serveerimist apelsini ja maitseainetega.
Hea teada
Eestisse jõudis kalkun juba 16. sajandil, 1535. aastast pärineb teade, et Tartust saadeti hinnalise ja haruldase kingitusena Moskva vürstile elus kalkun. Agaramalt hakkasid Eesti aladel neid linde kasvatama 16. sajandi lõpus jesuiidid.
Kalkunikasvatus hääbus Nõukogude võimu tulekuga, kolhooside juhid ei tulnud nõudliku linnu kasvatamisega toime. Kalkunid on väga kapriissed – nad ei talu harjumatut või riknenud toitu, seisnud joogivett ega müra.