Kasulik raamat katsetajatele

Mõte teha sous-vide’i meetodil roogasid nõudepesumasinaga, pole teab mis uus. Möödunud kümnendil ilmusid internetti esimesed sellelaadsed retseptid, paar aastat tagasi proovis “Ringvaates” nõudepesumasinaga lõhet küpsetada Marko Reikop. Möödunud kuul ilmus kirjastuselt Koolibri raamat “Teeme süüa nõudepesumasinas”. Autor Lisa Casali on ökotoiduteemalise blogi (ecocucina.org) pidaja. Ta ühendab ökoloogilise mõtteviisi armastusega söögitegemise vastu. Raamatus on põhjalikud õpetused ja kirjeldused, kuidas nõudepesumasinat toidutegemisel kasutada, ning üle 60 retsepti.

Keedetud muna

Restoranid on sellisele lihtsale roale nagu keedetud muna alati põnevamaid alternatiive otsinud. Kümmekond aastat tagasi oli selleks Egg Benedict, kus toores muna ilma kooreta keeduvette uputati. Viimastel aastatel on maailmas populaarsust võitnud Egg 64, kus nii munavalge kui ka -kollane on pehme ja isegi pisut vedel. Samas on muna kuumutatud ja salmonelloosi kartma ei pea.
Sellise küpsetusviisi jaoks on kaks võimalust: 
1) keeta muna potiga tasasel tulel umbes tund aega ning jälgida, et veetemperatuur püsiks 60 ja 65 kraadi vahel;
2) panna muna veega täidetud purki, purk koos teiste nõudega nõudepesumasinasse ja oodata programmi lõppemist.
NB! Nõudepesumasinate programmid on mudeliti erinevad. Kindla tulemuse saamiseks proovige mune valmistada erinevate programmidega. Samuti sõltub muna küpsusaste purgi (st veekoguse) suurusest.

Õunavaht sidruniga

Riivige pestud õunad (kui soovite rohkem püreed, siis koorige) ja jagage purkidesse (üks keskmine õun = üks portsjon). Riivige sidrunikoor ja lisage õuntele, pigistage peale sidrunimahl (ühest sidrunist piisab umbes neljale portsjonile). Pange igasse purki üks teelusikatäis pruuni suhkrut ja pisut kaneeli. Sulgege purgid ning lülitage nõudepesumasin normaalprogrammile.
Pesu lõppedes serveerige magustoit soojalt purkidest või säilitage külmikus. Magustoit lõhnab ja maitseb hästi. Külalistele pakkudes peab arvestama, et selle valmimiseks kulub rohkem kui tund aega.