Seene-juustu pirukas

20 pirukat

Vaja läheb

• metsaseeni (puravikud, kukeseened), ja kui metsaseeni napib, lisa austerservikuid
• 150 g kitsejuustu või mõnda muud teravamaitselist juustu
• 1 sibul
• ½ klaasi vahukoort
• 2 sl võid
• ½ tl tüümiani
• ½ tl paprikapulbrit
• 1 tk hakitud peterselli
• maitsestamiseks valget pipart
Tainaks läheb vaja
• pakk pärmi
• 50 g võid
• 2 ½ dl piima
• 2 munakollast
• 7–8 dl jahu
• soola

Valmistamiseks

Sulata ahjus või ja sega juurde piim. Jahuta 37 kraadini, sest just sellisel temperatuuril kerkib pärm kõige paremini. Klopi munakollased lahti ja sega piimaseguga kokku. Lisa kahes osas jahu ning lase valmis sõtkutud tainast 20 minutit rätiku all kerkida.
Täidise valmistamiseks tükelda seened ja sibul. Prae sibul võis klaasjaks, lisa seened (mis ei vaja kupatamist) ja vala juurde vahukoor. Sega, kuni vedelik on enamjaolt aurustunud, ning maitsesta. Lõika kitsejuustust kuubikud ja sega täidisesse. Lõpuks lisa tükeldatud petersell. Rulli tainast ümarad kettad, pane sellele täidis ja vajuta ümara vormi või kruusiga parajad pirukad. Pane 250kraadisesse eelkuumutatud ahju ja küpseta 8–10 minutit (olenevalt ahjust).

Ja kui seened puuduvad, valmista teine pirukatäidis

Vaja läheb

• 3 dl kodujuustu
• 160 g riivitud parmesani
• 2 sl peeneks hakitud murulauku
• 1 tl soola
• 2 sl piima
• seesamiseemneid

Valmistamiseks

Pane kodujuust paberfiltrisse ja oota 30–60 minutit, et vadak välja nõrguks. Sega kodujuust kokku parmesani ja murulauguga ning maitsesta soolaga. Rulli tainast ümarad kettad, pane neile täidis ja vajuta ümara vormi või kruusiga parajad pirukad. Määri pirukad piimaga ja riputa üle seesamiseemnetega.
Pane 250kraadisesse eelkuumutatud ahju ja küpseta 8–10 minutit (olenevalt ahjust).