Heade kokkade maaletoojana tuntud ­Dimitri Demjanov oli seekord jämeda otsa andnud vist chef Emmanuel Wille kätte, kes disainis gruusia maitsed euroopalikuks. Hartšood pakuti kohvitassist kreemja püreesupina, mille sees frikadellid, jne. Ühesõnaga – sündis mägirahvaste toidu ja klassikalise prantsuse gurmee õilis ühendus.


Veini pakkus Teliani Valley – uus tegija meie turul, 1997 loodud moodne veinivalmistaja, kellel ohtralt lääne tehnikat ja oskusi, ent pidavat kuuluma siiski kohalikule kapitalile.

Maitsete seas leiab nii gruusiapärast kui ka ülemaailmset – aga kõik veinid on eurooplase keelele sobivaks lihvitud.


Teliani W. Tsinandali kuulub gruusiapäraste hulka, aga on samas meeldivalt kerge ja mahlakas, meenutab kerget kuiva ­Soavet, varremaitset tunda pole. Kerge meeldiv toidujook.

Chardonnay-Rkatsiteli on veidi ka tammes olnud ja mina lihtsalt pole tammiste Chardonnay-veinide sõber. Aga muidu korralik uue maailma stiil, ürdine, aimata võib rukolat, lõpp päris vürtsikas.


Saperavi on lausa hea, minu lemmik. Aroomis on mustikas, must sõstar, must pipar ja kirsivaik. Maitse kuiv ja hästi mahlane, värske, vürtsikas, kirsine, ürdine, pehme tekstuuri ja värske happega. Suurepärane ergas toiduvein.


Hvantškara on kuivem kui see vein tavaliselt, seetõttu ka lahedamalt joodav. Korralik värske hape kombineerub hästi värske ürdise mahlakuse ja magususega.


Esindusvein Teliani on valmistatud puhtalt Cabernet Sauvignonist, laagerdatud tammes ja pakub seetõttu enamikku Uue Maailma korralik veinide kvaliteete – tublisti tanniini, magusat tamme, jõudu ja vürtsi. Ja Teliani tšatša oli ka väga hea, lausa silitas suud!


Teliani Valley näib olevat meie vana tuttava GWSi kõrval teine kindlat kvaliteeti ja suurt veinivalikut pakkuv tootja. Telavi Marani tehasest leidub meil ka mõni pudel ja seegi pole paha.


PS Gruusia veinidega on see häda, et sageli korduvad sildil nimed Teliani, mis märgib kohta, ja Marani, mis tähendab veinikeldrit või -valdust, umbes nagu bodega.