Tervisliku toitumise eestkõneleja Aive Luigela uuest raamatust “Tervise kokaraamat” leiab toitumissoovitusi ja sobivaid retsepte, kus tervendavad toiduained on kombineeritud värsketes ja maitsvates kooslustes, aga ka lihtsaid nippe, kuidas organismi puhtana hoida.


Spinatisalat

(abiks kaalulangetajatele)

Vaja läheb

3–4 peotäit spinatit
4–5 salatilehte
2 tomatit
1 peotäis basiilikut
200 g mozzarella juustu

Kastmeks

oliivi- või tudraõli
2 sl õuna- või veiniäädikat
soola, suhkrut

Valmistamiseks
rebi spinati- ja salatilehed ribadeks, aseta kausi põhja. Viiluta tomat ja laota salatile. Puista peale rebitud basiilikulehed ja hakitud juust. Sega kokku kaste ja vala spinatile. Söö iseseisva roana või põhitoidu juurde.

Vitamiinirikas salat ei talu seismist, seistes halveneb spinati maitse ja salat kaotab meeldiva välimuse. Seega tuleb salatit süüa kohe pärast kastme valmistamist.


Peedipüreesupp

(seedimist korrastav)
Peedipüreesupp (Kaire Tali)

Vaja läheb

3–4 keskmist peeti
4 kartulit
2 väiksemat porgandit
1 punane sibul
4–5 klaasi puljongit
1 klaas kohvikoort
1 tl sidrunimahla
õli
soola
punet, aedpetersellilehti

Valmistamiseks
keeda või küpseta ahjus peet pehmeks, koori ja lõika väiksemateks tükkideks. Hauta hakitud sibulat pannil õlis.

Hauta puhastatud ja tükeldatud porgandid ja kartulid osa puljongiga keedunõus pehmeks, lisa peeditükid ja sibulad. Lisa sidrunimahl ja maitseained ning püreesta saumikseriga ühtlaseks sametiseks massiks.

Lisa ülejäänud puljong, kohvikoor, peeneks hakitud maitseaineid ja kuumuta keemiseni. Söö suppi saia- või sepikukuubikutega.